Over 2 weken staakt NS-personeel in Brabant: waarschijnlijk geen treinen - Omroep Brabant

Over 2 weken staakt NS-personeel in Brabant: waarschijnlijk geen treinen

17 augustus om 12:26 • Aangepast 6 september om 13:39
nl
NS-medewerkers in Brabant leggen op woensdag 31 augustus het werk neer. Dat melden de vakbonden VVMC, FNV en CNV woensdag. Een woordvoerder van FNV verwacht dat er dan ook geen treinen rijden. Vanaf komende woensdag kun je als treinreizigers al problemen hebben met je aansluiting wanneer je buiten onze provincie wilt reizen.
Profielfoto van Sandra Kagie & ANP
Geschreven door
Sandra Kagie & ANP

Op 24 augustus starten spoormedewerkers namelijk met estafettestakingen die steeds 24 uur duren. Te beginnen in de regio noord. Daarna zijn andere regio's aan de beurt. Dit volgens het volgende schema:

  • regio noord - 24 augustus
  • regio west - 26 augustus
  • regio noordwest - 29 augustus
  • regio midden - 30 augustus
  • regio's zuid en oost - 31 augustus

In de regio waar de acties plaatsvinden zullen geen treinen van de NS rijden, verwacht vakbond FNV. De estafettestakingen duren tot en met 31 augustus. Als er dan nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er volgens de bonden een week later een landelijke staking.

Stukgelopen onderhandelingen
De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC. Een van de cao-eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor de prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers.

Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken.

"Onze leden beseffen heel goed dat ze met de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers. We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat", zegt de woordvoerder van FNV.

Reactie NS
De NS zegt in een reactie teleurgesteld te zijn als het tot acties komt. Een woordvoerder weet nog niet wat voor impact de acties hebben op reizigers. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Het bedrijf wijst op de lastige financiële situatie bij NS als gevolg van de coronapandemie, die zorgde voor een daling van het aantal treinreizigers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.