Dit gebeurt er nadat iemand lang dood in een huis heeft gelegen

28 mei 2023 om 14:18
nl
Een man werd zaterdag dood gevonden in zijn flat in Den Bosch. Hij zou daar al vijf maanden hebben gelegen, zonder dat hij werd gemist. Wat gebeurt er nadat iemand dood wordt gevonden in een woning? Van de politie tot de schoonmakers: we leggen het je uit.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De politie zorgt er als eerste voor dat er onderzoek wordt gedaan. "Dit bestaat uit twee delen: onderzoek van het lichaam en onderzoek van de omgeving van de overledene", legt de politie uit. Een forensisch arts onderzoekt het lichaam en forensisch rechercheurs onderzoeken de omgeving. Allen proberen te ontdekken waaraan de persoon is overleden.

Is het onderzoek afgerond, dan komt er rouwvervoer om het lichaam weg te halen en naar een mortuarium te brengen. Tenzij er mogelijk sprake is van een misdrijf. "Dan gaat het onderzoek over in een strafrechtelijk opsporingsonderzoek", laat de politie weten. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt dan het lichaam.

Als het lichaam weg is gehaald, moet de woning worden schoongemaakt. Het bedrijf Post Mortem Facilities is hierin gespecialiseerd en maakt door heel het land plekken schoon waar mensen zijn overleden, ook in Brabant. "Wij zijn 24/7 bereikbaar en moeten adequaat handelen", vertelt Hans Sinke. Hij is coördinator van het bedrijf en legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

"Het komt ook voor dat er vocht in vloerbeton is gezakt."

"De plek wordt helemaal gereinigd van viezigheid, lijkvocht, lichaamssappen en alles wat bij ontbinding komt kijken. Heeft iemand er weken gelegen, dan kunnen er ook maden of vliegen zijn die we moeten weghalen", vertelt Sinke.

Eerst moet het oppervlakte waarop iemand heeft gelegen, weg worden gehaald. Dat kan een bed of bank zijn, maar ook iets anders. "Als het op de vloer was dan halen we het stuk vloerbedekking of laminaat weg. Het komt ook weleens voor dat er vocht in vloerbeton is gezakt. Dat hoef je niet te ruiken: je ziet dan een vlek. Dat stuk beton halen we uit de grond en later wordt dat opnieuw aangesmeerd."

Vervolgens is het aan de schoonmakers de taak om alles te desinfecteren en om de geur weg te halen. "Er hangt vaak een vervelende lucht. Die neutraliseren we", legt Sinke uit. Dat doen ze door het huis te ventileren. "We zetten alles open zodat de ruimte kan luchten. Met speciaal spul sprayen we alles in."

"Stankoverlast moet altijd snel opgeruimd worden."

Heeft het lang geduurd voordat een overleden iemand werd gevonden, dan is het volgens Sinke iets lastiger. "Als iemand ergens tien weken heeft gelegen, heeft de geur tien weken lang de tijd gehad om overal in te dringen: van de muren tot de kledingkast. Die geur krijg je niet uit meubels. Een huis is dan pas honderd procent geurvrij als een woningontruimer is geweest en het helemaal leeg is."

Dan rest nog de vraag: wie is verantwoordelijk voor deze kosten? Volgens Sinke verschilt dat per keer. "Wij worden ingeschakeld door de politie, nabestaanden of de gemeente", legt hij uit. "In principe wordt het betaald uit de middelen van degene die is overleden, via een testament bijvoorbeeld. Als dat er niet is, moeten de nabestaanden betalen."

In sommige gevallen betaalt de gemeente. "Soms zijn de nabestaanden nog niet in beeld, maar de stankoverlast moet altijd snel opgeruimd worden. De gemeente schiet het geld dan voor en vordert het zelf terug bij de verantwoordelijke. Dat kunnen nabestaanden zijn of de eigenaar van een huurpand." De taak van het schoonmaakbedrijf zit er in ieder geval op. Wat er verder gebeurt met een woning , is aan de nabestaanden.

LEES OOK:

Man ligt vijf maanden dood in zijn flat: 'Niemand verdient dit'

Man ligt twee weken dood in zijn appartement: 'Heel erg'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!