Zieke speurhond Tommie krijgt chemotherapie: 'We willen hem nog niet kwijt' - Omroep Brabant

Zieke speurhond Tommie krijgt chemotherapie: 'We willen hem nog niet kwijt'

18 augustus om 14:06 • Aangepast 18 augustus om 14:20
nl
Normaal speurt de twee jaar oude Mechelse herder Tommie in de omgeving van Breda naar vermiste hondjes, maar nu heeft hij zelf hulp nodig. Nadat baasje Jill Nees (26) uit Oosterhout een bultje in zijn nek ontdekte, kwam bij de dierenarts al snel de pijnlijke diagnose: lymfeklierkanker. Nu start Tommie met chemotherapie die hem nog wat extra jaartjes moet bezorgen.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door
Sven de Laet

"We hebben twee heftige weken achter de rug", verzucht Jill. "Op een zondagavond voelde ik dat bultje. Ik ben op internet gaan zoeken, maar daar kom je de meest gekke dingen tegen. Toen heb ik toch maar besloten een afspraak te maken bij de dierenarts."

Daar werd nog niet meteen duidelijk hoe ernstig het was. "Het was fiftyfifty. Óf het was een onschuldige ontsteking, of het ging toch om tumoren. De arts nam een stukje weefsel af voor onderzoek en vijf dagen later kregen we het slechte nieuws uit het laboratorium."

"Naar verwachting kan hij straks nog een jaar of vier extra leven."

Ondertussen ging ook Tommie zelf langzaam achteruit. "We merkten dat hij moeilijker adem begon te halen. Achteraf komt dat doordat de lymfeklieren in zijn hals zo waren opgezwollen." Een bezoekje aan de dierenarts in Barendrecht die gespecialiseerd is in kanker, moest meer duidelijkheid brengen over zijn toekomst.

"Hij is nog geen drie jaar oud", vertelt Jill. "Op die leeftijd wil je zo'n beestje nog niet zomaar kwijt." En dus was het een hele opluchting toen de oncoloog relatief goed nieuws had. "Tommie zit in fase 3 van de ziekte. Dat betekent dat hij nog te behandelen valt. De verwachting is dat hij daardoor straks nog een jaar of vier extra kan leven."

De afgelopen dagen begon Tommie steeds moeilijker te ademen (foto: privéarchief).
De afgelopen dagen begon Tommie steeds moeilijker te ademen (foto: privéarchief).

Toch had het weinig gescheeld of die jaren waren veranderd in weken. "Als we dat bultje een paar dagen later hadden ontdekt, was het waarschijnlijk uitgezaaid naar zijn lever of milt. Dan was Tommie er over twee maanden waarschijnlijk niet meer geweest."

Volgende week krijgt Tommie zijn eerste chemobehandeling. "Dan krijgt hij drie kwartier lang een infuus. En dat herhalen we dan de komende tijd regelmatig." Slaat dat aan, dan is het beestje snel weer zijn vrolijke zelf. "Het is echt een clown. Zo sociaal, een echte kroelkont, altijd bezig iedereen te vermaken."

"Tommie helpt regelmatig als er een hondje vermist is."

En dan heeft hij ook nog een hoop andere hondjes en hun baasjes geholpen. "Tommie helpt regelmatig als er een hondje vermist is. Dan probeert hij aan de hand van hun geur te achterhalen waar ze gelopen hebben. Tot nu toe heeft hij eigenlijk altijd succes gehad. En hij wordt dolenthousiast als hij weer eens mag."

Omdat de chemotherapie niet goedkoop is, is er inmiddels ook een speciale crowdfunding geopend voor Tommie. In totaal kost de behandeling naar verwachting zo'n vijfduizend euro. "We hadden eerst wat twijfels over de inzamelingsactie, maar mensen in onze omgeving drongen erop aan zodat ze ook konden helpen. Als ik dan zie wat er op zo'n dag binnenkomt. Daar zijn we echt door verrast. Het is moeilijk te beschrijven hoe fijn die extra steun is."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone