Bijna Brabantsedag: warmlopen voor de theaterparade in Heeze

18 augustus 2022 om 15:59 • Aangepast 22 augustus 2022 om 10:46
nl
Twee jaar lang was er geen Brabantsedag door corona, maar dit jaar mag het weer: de bekendste theaterparade van Brabant wordt dit jaar op zondag 28 augustus gehouden in Heeze. Omroep Brabant loopt op tv alvast warm voor de historische parade met een speciale zomerserie: 'Bijna Brabantsedag'.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Van maandag tot en met vrijdag duikt Bijna Brabantsedag in het verleden, het heden én de toekomst van de Brabantsedag.

In het programma wordt iedere werkdag gesproken met oud-winnaars van de parade, komen de huidige bouwers aan het woord én wordt behandeld wat nou precies de culturele lading is van de welbekende Brabantsedag.

Breed thema
Het thema van de parade die traditiegetrouw door Heeze trekt, is dit jaar 'Met verve'. Dat was in 2020 en 2021 overigens ook al zo, maar toen kon de parade door de coronamaatregelen niet doorgaan. Dit jaar staat niets de parade in de weg en dus zijn de wagenbouwers al maanden geleden met het thema aan de slag gegaan.

'Met verve' is trouwens vooral een woordspeling: de bouwers van de wagens moeten zich laten inspireren door schilders en schilderijen.

Wachten op privacy instellingen...

Dirk Verhoeven is regisseur van Bijna Brabantsedag. Volgens hem leent het thema dit jaar zich uitstekend voor de historische theaterparade.

"Het thema mag heel breed genomen worden", legt Verhoeven uit. "De bouwgroepen hebben ieder een schilderij gekozen waardoor ze zich moeten laten inspireren. Maar daarin zijn ze heel vrij. Ze mogen er echt zelf iets van maken. Zo is er een groep die een schilderij van De Peel heeft gekozen, maar als thema 'vervuiling in de natuur' gebruikt."

Traditie
Het programma gaat ook in op de rol van de Brabantsedag in het dorp Heeze, waar het jaarlijks plaatsvindt. "Het is mooi om te zien dat een groot deel van Heeze zich voor de Brabantsedag inzet", zegt Verhoeven. "Iedereen in het dorp doet en laat er iets voor. Dat geeft echt een mooie sfeer. Er is sociale binding."

In Bijna Brabantsedag komt ook een expert aan het woord die veel weet over dorpse tradities zoals de Brabantsedag. "Die expert vertelt bijvoorbeeld dat in zulke dorpen de sociale binding gewoon groter is dan in andere dorpen. De mensen helpen elkaar echt. En dat is prachtig om te zien", besluit de regisseur.

De zomerserie Bijna Brabantsedag is volgende week iedere werkdag te zien op Omroep Brabant. Het programma wordt op verschillende tijdstippen uitgezonden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.