Video

René van Brakel haalde een oranje stropdas voor zijn eerste tv-klus

30 augustus 2022 om 18:00 • Aangepast 8 september 2022 om 15:19
nl
Omroep Brabant viert feest: 25 jaar geleden was de allereerste tv-uitzending. Voor heel wat bekende tv-gezichten begon hun carrière in Brabant. Vandaag blikt René van Brakel terug op zijn tijd bij Omroep Brabant. Hij begon al tijdens zijn studie aan zijn carrière.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Halverwege de jaren 90 kwam René bij Omroep Brabant terecht. Via-via hoorde hij dat er verslaggevers werden gezocht. Dat vond hij niks, dus liet hij op een meegestuurd cassettebandje wat van zijn presentatietalent horen. Met succes.

“Ik heb gewoon een paar krantenberichten voorgelezen. Ik dacht: dan horen ze m’n stem. Na afloop van het sollicitatiegesprek werd me gezegd: ‘Verslaggever gaat ‘m niet worden, maar we zouden wel graag als nieuwslezer met je aan de slag gaan.' Toen heb ik het allemaal in de praktijk geleerd”, vertelt René.

De eerste jaren was René als bulletinlezer te horen op de radio. In 2002 was hij voor het eerst te zien als presentator van Brabant Nieuws op tv. Een dag die hij zich nog goed kan herinneren: “Het was 2 februari, de trouwdag van Willem-Alexander en Máxima. Het presenteren zelf vond ik niet zo spannend. Ik was vooral druk met de voorbereidingen: ik moest een oranje stropdas halen.”

"We hebben in no time een live-uitzending op poten gezet."

De meest memorabele uitzending was op 29 april 2007, de dag waarop PSV op miraculeuze wijze landskampioen werd. “We gingen ervanuit dat PSV geen kampioen meer zou worden. Maar ineens viel het precies goed voor PSV, alleen hadden we daar helemaal geen rekening mee gehouden. We hebben toen in no time een live-uitzending op poten gezet. Dat was heel hard werken en heel leuk om te doen.”

In de laatste jaren van René bij Omroep Brabant werkte hij ook als freelancer bij de NOS. In 2008 vertrok hij helemaal naar Hilversum. “Maar het is nergens zo gezellig en gemoedelijk als bij Omroep Brabant. De regio wordt in Hilversum wel eens over het hoofd gezien. Ik vond, en vind het nu nog steeds, heel belangrijk om te laten zien dat Nederland groter is dan de Randstad.”

"Ik word nu niet meer herkend en dat is best fijn."

In 2017 verliet René de NOS om hoofdredacteur te worden van de actualiteitenrubriek EenVandaag. Presenteren heeft hij nooit gemist: “Maar ik vond het wel weer heel leuk om in de Omroep Brabant-studio te staan om de uitzending over 25 jaar Brabant Nieuws te presenteren.”

“Sommige mensen vonden het gek dat ik het presenteren op tv opgaf voor een plek achter de schermen, maar dat zag ik zelf helemaal niet zo. Het voordeel is dat ik nu niet meer word herkend en dat is best fijn”, lacht hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.