Tim van Rijthoven is weer fit en leeft ontspannen toe naar US Open

23 augustus 2022 om 18:00 • Aangepast 24 augustus 2022 om 09:14
nl
Tim van Rijthoven is klaar voor de US Open. Het wordt voor de 25-jarige tennisser uit Roosendaal pas zijn tweede grand slam-toernooi. Begin deze zomer stuntte Van Rijthoven met het winnen van het Rosmalen Open en het bereiken van de vierde ronde van Wimbledon, waarin hij verloor van de latere winnaar Novak Djokovic. Daarna kreeg hij problemen met zijn rug. “Ik ben blij met hoe ik me nu voel.”
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Na een maand van gedwongen rust en revalidatie klinkt Van Rijthoven ontspannen als hij praat over zijn rugklachten en rentree in New York. Hij heeft er duidelijk zin in. “Op de training sta ik ze lekker te raken. Ik weet dat het niets zegt over de wedstrijden, maar het voelt goed.”

Zijn laatste partij speelde hij eind juli. In Indianapolis moest hij opgeven, omdat zijn rug te veel pijn deed. Voor Van Rijthoven en de artsen is nog steeds niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is. Uit een MRI-scan is niets gebleken en het is ook geen hernia.

“Het lijkt er nu op alsof mijn wervels bewegen als een korset, dus niet los van elkaar maar juist met elkaar. Dat deed zeker met serveren heel veel pijn.”

“Ik wil eigenlijk minimaal twee duels spelen."

Tijdens zijn revalidatie is zijn rug losgemaakt en heeft Van Rijthoven oefeningen gedaan om de spieren rond zijn wervels sterker te maken. Dat werkt, maar 100 procent klachtenvrij is hij niet. “Er is heel duidelijk vooruitgang en ik heb nog een kleine week.”

Zijn verwachtingen voor de US Open die maandag begint zijn bescheiden. “Ik wil eigenlijk minimaal twee duels spelen en de rest is mooi meegenomen.”

Van Rijthoven staat nu bekend als de ‘grasmaster’ gezien zijn successen in Rosmalen en op Wimbledon. Het tennisseizoen gaat verder op hardcourt en daar is hij blij mee. “Het is eigenlijk lastig om nu te zeggen, maar hardcourt was altijd mijn favoriete ondergrond.”

“Al die aandacht hoort erbij, maar ik ben blij dat de rust terug is gekeerd."

Het feit dat Van Rijthoven geblesseerd was, betekende ook dat hij minder aandacht kreeg. Daar was hij niet rouwig om. “Het hoort erbij, maar ik ben blij dat de rust terug is gekeerd. Nu kan ik me volle bak focussen op het tennis.”

Als junior speelde Van Rijthoven in 2014 in New York. Hij werd toen uitgeschakeld door de Amerikaan Fritz (3-6, 7-6 en 7-5). Voor de komende editie is de Roosendaalse tennisser laag geplaatst omdat hij de laatste tijd geen wedstrijden heeft gespeeld.

“Ik stap met een goed gevoel in het vliegtuig want niemand had aan het begin van dit jaar durven voorspellen dat dit mijn tweede grand slam zou zijn.”

Donderdag is de loting voor de US Open. Een voorkeur heeft Van Rijthoven niet, om er met een glimlach aan toe te voegen: “Van mij hoeft Djokovic niet nog een keer.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!