'John van den Heuvel met de dood bedreigd door rechterhand van Taghi'

23 augustus 2022 om 17:54 • Aangepast 30 augustus 2022 om 11:36
nl
De Eindhovense misdaadverslaggever John van den Heuvel is vanuit een Colombiaanse cel met de dood bedreigd door Saïd R., de rechterhand van de gevangen drugsbendeleider Ridouan Taghi. Dat blijkt uit berichten die NU.nl heeft ingezien.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Van den Heuvel krijgt al jarenlang de strengst mogelijke beveiliging. Saïd R. werd begin 2020 opgepakt na een jarenlange klopjacht, maar ging na zijn arrestatie dus door met het bedreigen van de Telegraaf-verslaggever.

Volgens Nu.nl stamt de communicatie van liquidatieverdachte Saïd R. uit augustus 2020, een half jaar na zijn aanhouding. In berichten toegeschreven aan het criminele kopstuk zegt hij dat de journalist moet boeten: "Hij denkt dat hij nu veilig is."

'Hard aanpakken'
De directe aanleiding voor de bedreiging is het vermeende contact tussen Van den Heuvel en een criminele rivaal van R. De crimineel wordt niet bij naam genoemd, maar hij zou onderdeel zijn van een samenwerking van criminele organisaties tegen Ridouan Taghi.

"Daarom moet die hond John boeten", schrijft R. in een bericht verstuurd met een versleutelde telefoon. Een nog niet geïdentificeerd persoon stuurt terug: "Ja broer, echt een vieze vieze hond maar moet gewoon hard aanpakken." R. zegt te hopen dat hij nog 'jaren hier' is, waarmee hij volgens de politie Colombia bedoelt. "Dan kunnen ook goed jagen want het is te lang stil", aldus R.

Bewijs
"Dit is nogmaals het bewijs dat een bepaalde categorie verdachten ook vanuit de gevangenis gewoon doorgaat met zijn criminele handel en wandel", aldus Van den Heuvel tegen NU.nl. Hij verwijst daarbij naar Ridouan Taghi, die hoewel hij vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught toch kon communiceren met de buitenwereld.

Overigens verblijft R. inmiddels ook in deze strengst beveiligde gevangenis van Nederland. R. zit daar in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn proces. Dat wordt apart gevoerd van zijn medeverdachten in het Marengo-proces.

Saïd R. werd in februari 2020 aangehouden na een jarenlange zoektocht. Hij hield zich schuil in een appartement in de Colombiaanse stad Medellin.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!