Granaat ingeleverd bij kringloopwinkel: 'Het werd een heet dagje'

26 augustus 2022 om 18:50 • Aangepast 29 augustus 2022 om 08:42
nl
Het waren enerverende uurtjes bij kringloopwinkel Het Goed in Eindhoven vrijdagmiddag. Daar werd tijdens het sorteren een tas vol kogelhulzen gevonden. En dat was nog niet alles. "Er zat een granaat tussen die nog niet geëxplodeerd was."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

"Best even schrikken." Zo blikt filiaalleider Rik van Bree terug op de bijzondere vondst. "De werknemer die de tas vond had gelukkig het vernuft om gelijk iemand van de leiding in te schakelen."

Toch was ook voor Rik de ernst van de situatie niet meteen duidelijk. "Ik zag in eerste instantie alleen die lege hulzen. Maar toen kwam mijn collega, die er iets meer kijk op heeft. Die haalde een granaat tevoorschijn. Hij wist ook te vertellen dat die wel was afgevuurd, maar nog niet was geëxplodeerd. Nou was de warmte eindelijk weg, werd het toch nog een heet dagje."

De granaat zorgde voor spannende momenten in de kringloopwinkel.
De granaat zorgde voor spannende momenten in de kringloopwinkel.

Op dat moment was het even alle hens aan dek. "We hebben dat ding meteen in een kluis onder een container gestopt en de politie gebeld. Die heeft vervolgens de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) weer ingeschakeld, die de granaat uiteindelijk hebben veiliggesteld."

En zo werd het nog een leerzame middag ook. "Die man van de EOD legde ook nog uit wat voor soort explosief het was. Een Duitse 20 millimeter brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. Geen dingetje om met een hamer op te slaan, in ieder geval."

"Waarschijnlijk heeft iemand bij opa thuis opgeruimd."

Maar hoe de granaat nou bij de kringloopwinkel terecht is gekomen? "Daar zal geen kwade bedoeling achter zitten. Waarschijnlijk heeft iemand bij opa thuis opgeruimd en die tas tussen de kopjes en schoteltjes gezet."

Zo gaat het tenslotte wel vaker. "Het afgelopen jaar hebben we drie van dit soort vondsten gedaan. Laatst had ik nog een handgranaat vast. Maar goed, daar zat het pinnetje nog in, dus die had ik zelfs nog kunnen laten stuiteren."

Werknemers van de EOD namen de granaat mee.
Werknemers van de EOD namen de granaat mee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!