Dit is de grote winnaar van de Brabantsedag

28 augustus 2022 om 21:45 • Aangepast 31 augustus 2022 om 10:19
nl
Vriendenkring De Rijten is met zijn voorstelling van 'Kleine man met groot speelgoed' als grote winnaar van de Brabantsedag in Heeze uit de bus gekomen. De groep won met een prachtige wagen het algemeen klassement, de persprijs en twee publieksprijzen.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

De wagenbouwgroep maakte volgens de organisatie van de Brabantsedag een 'betoverende verbeelding' van het schilderij van Jan Cobbaert. Deze schilder verloor zijn zevenjarige zoontje Marc aan de gevolgen van een hersentumor. Sindsdien schilderde hij alleen maar kleurrijke, kinderlijke fantasiewerelden. Hierdoor blijft zijn zoon altijd dicht bij hem.

Omroep Brabant-publieksprijs
Het publiek raakte in vervoering door de prachtige reproductie door de vriendengroep. De groep won de prijs van het publiek langs de route, uitgereikt door de organisatie, en de Omroep Brabant-publieksprijs van de tv-kijkers. Vijfduizend mensen die voor de tv zaten, brachten hun stem uit.

Ook kreeg De RIjten de parelprijs, die wordt uitgereikt voor een uitzonderlijke groepsprestatie, constructie, uitbeelding en materiaalgebruik. "De verbeelding bracht bij velen een traantje tevoorschijn", schrijft de organisatie. Op nummer twee eindigde Ge Wit ’t Oit Noit Nie. Derde werd De Lambrekvrienden.

Thema: Met verve
Na 1.099 dagen konden duizenden toeschouwers deze zondag eindelijk weer eens genieten van de Brabantsedag in Heeze. Het thema van de 63ste Brabantsedag was: 'Met verve'. Een knipoog naar de rijke Brabantse geschiedenis op het gebied van schilderkunst, maar zeker ook een eerbetoon aan alle wagenbouwers en vrijwilligers die elk jaar 'met verve' werken aan hun bijdrage aan de parade.

Vriendenkring de Rijten is de grote winnaar van de Brabantsedag (foto: Victor Coffa).
Vriendenkring de Rijten is de grote winnaar van de Brabantsedag (foto: Victor Coffa).
Vriendenkring de RIjten is de grote winnaar van de Brabantsedag (foto: Victor Coffa).
Vriendenkring de RIjten is de grote winnaar van de Brabantsedag (foto: Victor Coffa).
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.