In het hele land geen treinen door staking NS-personeel op dinsdag

29 augustus 2022 om 16:29 • Aangepast 30 augustus 2022 om 16:26
nl
Door stakingsacties rijden er dinsdag de hele dag geen treinen in Nederland. Dat meldt de NS. Dit is de vierde dag van de aangekondigde 'estafettestaking'. Er kan geen alternatief busvervoer worden ingezet. "We adviseren reizigers hun reis uit te stellen of zelfs vervangend vervoer te regelen", meldt de NS.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV voeren dinsdag actie. De acties zijn gericht op Midden-Nederland. Vanuit Utrecht rijden treinen bijvoorbeeld naar alle windrichtingen in ons land. Ook werkt veel NS-personeel daar aan de coördinatie van personeel en treinen voor het hele land. Als zij het werk neerleggen, heeft dit volgens de NS gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland.

Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van de NS erkent dat de acties een 'grote impact' hebben op de reizigers. "We vinden het buitengewoon vervelend dat reizigers zoveel last hebben van de acties." Hij doet daarom een groot beroep op het begrip en de zelfredzaamheid van de reizigers.

"We begrijpen de zorgen en het signaal van onze collega’s. Staken doe je niet zomaar. Daarom willen we graag in gesprek met de vakbonden om tot een goede cao te komen."

Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijden wel treinen. Vanaf Amsterdam Centraal gaat vier keer per uur een trein naar de luchthaven. Ook de Eurostar en Thalys rijden wel, andere internationale treinen niet. Treinen van regionale vervoerders blijven ook rijden, zoals treinen van Arriva in de gemeente Land van Cuijk.

'Vervelend, maar niet over alles klagen'
Reizigers die maandagmiddag op station Tilburg staan, reageren vrij nuchter op het nieuws. "Je moet niet over alles klagen he", zegt een vrouw. Ook een man zegt het niet al te erg te vinden dat het NS-personeel gaat staken. "Die mensen staking niet voor niets natuurlijk. Maar goed, voor passagiers die moeten werken is het ook een probleem. Het is voor iedereen vervelend."

Een groepje studenten zegt wel te balen van de staking. Ze moeten dinsdag vanuit Tilburg naar Eindhoven reizen voor hun studie. "Het is wel frustrerend dat het nu ten koste van onze studie gaat. Dit is de eerste week van ons eerste jaar en dan kunnen we niet naar school." Een medestudent sluit zich daarbij aan. "Het is balen, meer kan ik er niet van zeggen." Maar een andere student zegt het wel prima te vinden dat ze thuis moet blijven. "Ik moet weer even wennen na een hele dag school, dus een dagje thuis vind ik wel fijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!