VVD'er Daan de Neef verlaat Tweede Kamer om 'ijskoude' asielaanpak

31 augustus 2022 om 22:03 • Aangepast 1 september 2022 om 21:55
nl
Daan de Neef uit Breda stapt na 18 jaar lidmaatschap uit de VVD en verlaat de Tweede Kamer omdat hij het niet eens is met het asielbeleid van het kabinet. Dat heeft hij woensdagavond aan de fractie laten weten, schrijft hij op Twitter.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

"De VVD is simpelweg niet meer mijn partij", schrijft hij in een verklaring. Hij noemt het asielbeleid van het kabinet 'ijskoud' en zegt dat niet meer te kunnen verdedigen. De Neef zat sinds maart vorig jaar in de Tweede Kamer en hield zich onder meer bezig met justitie en volksgezondheid.

"Ik had gerekend op medemenselijkheid na een week waarin een baby van drie maanden stierf in Ter Apel en waarin Artsen zonder Grenzen sprak van een noodsituatie. Maar die compassie bleef uit en er kwam, naar mijn smaak, een ijskoude aanpak voor in de plek", aldus De Neef.

Asielstop
Fractievoorzitter Sophie Hermans laat weten de keuze van haar collega te respecteren. "Maar ik betreur zijn beeld van de zorgvuldige en afgewogen afspraken die vorige week rond asiel zijn gemaakt. Ik weet dat de staatssecretaris en onze woordvoerder hun werk met compassie doen."

Binnen de VVD klinkt ook wel kritiek op de kabinetsplannen voor asielbeleid. Die kritiek richt zich er echter vooral op dat het kabinet niet hard genoeg ingrijpt. Leden pleitten dinsdagavond nog tijdens een partijbijeenkomst met VVD-staatssecretaris Eric van der Burg en asielwoordvoerder Ruben Brekelmans voor een asielstop.

Gezinshereniging
De coalitiepartijen werden het vorige week na zware onderhandelingen eens over een plan om de problemen in het asielsysteem aan te pakken. Dat houdt onder meer in dat de achtergebleven gezinsleden van een asielzoeker pas naar Nederland mogen komen als de asielzoeker die mag blijven een huis heeft.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.