Merijn is non-binair: 'Weet je niet hoe je me moet noemen, vraag het dan'

8 september 2022 om 19:00 • Aangepast 19 september 2022 om 15:34
nl
Merijn Sommer uit Veldhoven is non-binair. Hen is blij dat mensen langzaam maar zeker meer rekening houden met 'genderbewust taalgebruik', maar begrijpt het ook als iemand daar nog niet bij stilstaat.
Profielfoto van Katinka van de Brug
Geschreven door
Katinka van de Brug

De Taalunie publiceerde onlangs een aantal adviezen en mogelijkheden om de Nederlandse taal genderbewuster te maken. Bijvoorbeeld het verwijzen naar iemand met 'die' of 'hen'. Het taalinstituut wil daarmee bereiken dat 'alle genders zich individueel of als groep kunnen herkennen in een formulering en zich gerespecteerd voelen'.

Merijn is blij met de adviezen. Het gebruik van dit soort neutrale voornaamwoorden is best ingewikkeld, onderstreept Merijn: “Ik merk bij mezelf ook dat mijn hoofd automatisch andere dingen doet dan dat ik wil als ik die woorden gebruik. Je moet vooral veel oefenen.”

"Er is niet echt een goed alternatief voor meneer of mevrouw."

Volgens Merijn is taal overigens vaak genoeg wél gemakkelijk aan te passen. “In een mail zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met ‘beste lezer’, net als de NS die 'beste reiziger' gebruikt.”

Merijn begrijpt goed dat mensen er vaak genoeg nog niet aan denken om te vragen hoe iemand graag aangesproken wordt. “Ik vind het minder prettig om aangesproken te worden met 'meneer' of 'mevrouw', maar daar is nog niet echt een goed alternatief voor. Je zou wel kunnen zeggen: 'Mag ik u wat vragen?'”

"Sommige trans personen durven niet meer naar de huisarts."

Niet alleen genderbewuste taal zorgt ervoor dat Merijn zich meer zichzelf voelt. Hen heeft bijvoorbeeld ook een X op hun paspoort. “Juist door de geslachtsbepaling werd ik vaak raar aangekeken. Nu is er geen verwarring meer en wordt er bij het checken van mijn ID-kaart alleen gekeken naar mijn leeftijd wel en dat ik wel dezelfde persoon ben als op de foto op de kaart.”

Merijn probeert het onderwerp op meer manieren onder de aandacht te brengen, zodat non-binaire mensen zich meer gerespecteerd voelen. Hen geeft daarom in samenwerking met de organisatie Trans In Eigen Hand les aan huisartsen. Die denken volgens Merijn vaak nog in een man-vrouwkader en hebben niet altijd oog voor de behoeftes van non-binaire mensen. “Sommige trans-personen durven zelfs niet meer naar de huisarts, omdat ze vervelende ervaringen hebben.”

"Als je het niet weet, vraag het dan."

Merijn vindt het niet erg om aan vreemden uit te leggen hoe het zit. Dat geldt volgens hen voor de meeste non-binaire mensen. “Mijn advies is, als je niet weet hoe iemand aangesproken wil worden, vraag het dan. Dat is de allerbeste manier om erachter te komen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!