Video

Luuk (23) is schoenmaker, maar daar zijn er steeds minder van

7 september 2022 om 07:30 • Aangepast 7 september 2022 om 10:21
nl
Het is een echt oud ambacht: schoenmaker. Maar er zijn steeds minder van, blijkt uit cijfers die de NOS opvroeg bij de Kamer van Koophandel. In schoenmakerij de Leermeester in het centrum van Eindhoven merken ze daar dinsdagmiddag gelukkig nog niks van. Luuk van de Waal (23) is daar druk bezig met het repareren van een paar merkschoenen.
Profielfoto van Lola Zopfi
Geschreven door
Lola Zopfi

Een paar klanten staan geduldig te wachten als Luuk achter in de winkel bezig is met het repareren van een paar sneakers. "Ik kom zo bij u!", roept hij. Ondertussen werkt hij de naald en draad van de machine door de schoen heen. "Ik was op mijn dertiende al gek op schoenen", vertelt hij. "Op school was ik dol op van die Jordan sneakers, ik was eigenlijk altijd al met schoenen bezig."

De vrouw in de winkel wil graag dat haar tasje gemaakt wordt, een klusje dat volgens Luuk zo gedaan is. Behendig naait hij het leer weer bij elkaar. "Je krijgt op zo'n dag allerlei verschillende opdrachten, dat maakt het werk juist zo leuk", lacht hij.

Een van de dingen waar Luuk goed in is, is het herstellen van hakken (foto door: Lola Zopfi).
Een van de dingen waar Luuk goed in is, is het herstellen van hakken (foto door: Lola Zopfi).

Dat Luuk op zo'n jonge leeftijd zo'n oud ambacht uitoefent zorgt volgens hem nooit voor problemen. "Klanten vinden het juist heel leuk en ze vragen soms speciaal naar mij. Als ik bijvoorbeeld op een feestje ben en vertel wat voor werk ik doe reageren mensen soms wel verbaasd. Maar ze vinden het wel altijd heel leuk."

Dat er steeds minder schoenmakers zijn, vindt Luuk zonde, maar volgens hem is er ook iets aan te doen. "Schoenen veranderen heel erg. Tegenwoordig draagt iedereen sneakers. Dat geeft nieuw werk, zoals het schoonmaken van sneakers."

Links liggen zooltjes klaar om gebruikt te worden (foto: Lola Zopfi).
Links liggen zooltjes klaar om gebruikt te worden (foto: Lola Zopfi).

Maar Luuk denkt ook dat sommige dingen moeten verbeteren. "We zouden best wat duurzamer mogen worden. Schoenen die langer mee gaan en waarbij je de zool nog een keer kunt vervangen zijn veel beter. Als de zool bij sneakers kapot is, dan kan je eigenlijk ook meteen de schoen weggooien en dat is zonde."

In de winkel komen weer wat klanten binnen, iemand wil een sleutel bij laten maken. Een klusje dat Luuk ook in zijn winkel doet. "Soms krijg ik wel eens gekke verzoekjes", lacht Luuk. "Een keer kwam er een stel binnen dat ruzie had. Of ik hun matras doormidden wilde knippen en dichtnaaien. Zo konden ze allebei een deel mee naar huis nemen."

Over de toekomst van zijn beroep maakt Luuk zich geen zorgen. "Als je doet waar je goed in bent en je vindt het leuk, dan komt de rest vanzelf."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!