Sportclubs bezorgd om stijgende energieprijzen: 'Contributie moet omhoog'

8 september 2022 om 12:00 • Aangepast 19 september 2022 om 15:47
nl
De stijgende gas- en energieprijzen raken ook Brabantse sportclubs en verenigingen. De zorgen zijn groot en het verhogen van de contributies en kantineprijzen lijkt onvermijdelijk. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. "We zouden ook het douchen kunnen afschaffen. Dat doen we liever niet, maar het zou wel een grote besparing opleveren."
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

Veel verenigingen zitten met de handen in het haar. "We waren blij dat we de coronaperiode goed door zijn gekomen, maar nu beginnen de zorgen opnieuw", zo laat voetbalclub SV Valkenswaard weten.

"De energiekosten die gepaard gaan met het runnen van een grote vereniging zijn al behoorlijk, en nu gaat dat nog duurder worden door de extreme prijsstijgingen." En dat gaat ten koste van andere investeringen die ze daardoor niet meer kunnen doen, zegt de Valkenswaardse club.

"Je wilt een betaalbare hobby blijven."

Bij Scouting Boxtel delen ze deze zorgen. "Onze energierekening gaat sowieso hoger worden, maar hoeveel hoger? Wat moeten we daarvoor gaan laten? Ons gebouw is de komende jaren aan groot onderhoud toe, maar kunnen we dat nog wel betalen?"

Ze vrezen voor een gat van duizenden euro's in de begroting. Gelukkig hebben ze de afgelopen jaren geïnvesteerd in verduurzaming. "Daar is nog verbetering mogelijk. Maar je wilt ook een betaalbare hobby blijven."

"We hopen dat onze leden deze kosten kunnen dragen."

Bij SV Valkenswaard zien ze het verhogen van de contributie als een mogelijke oplossing. "Dat zal onvermijdelijk zijn. En ook fuseren zal op de lange termijn misschien wel moeten. We zouden eventueel ook het douchen kunnen afschaffen. Iets waar we liever niet aan beginnen, maar het zou wel een enorme kostenbesparing opleveren."

Veel verenigingen hopen op financiële steun vanuit de overheid. Maar tot die tijd zullen veel verenigingen er niet aan ontkomen om de kosten door te berekenen aan de leden.

Ook Hockeyclub Cranendonck ziet geen andere oplossing: "We kunnen enkel de contributie verhogen en hopen dat onze leden deze kosten kunnen dragen."

"Sporten moet niet iets worden voor de elite."

En dat is voor velen maar de vraag. De contributieverhoging kan volgens veel verenigingen niet eeuwig blijven doorgaan. Dat vindt ook VV Dongen: "Contributieverhoging is voor veel leden een probleem aan het worden. Ook de leden hebben te maken met de enorme stijgende kosten in hun eigen omgeving."

Voetbalclub Gloria UC uit Baarle-Nassau vreest dat een contributiestijging op termijn zelfs leden kan gaan kosten. SC Welberg uit Steenbergen deelt die zorgen. Binnenkort loopt hun energiecontract af en ze houden hun hart vast. "Door de huidige inflatie zijn een simpele bal tot basisbehoeften als gas en elektra zo duur dat het de vraag is of een contributieverhoging de kosten dekt."

De voetbalclub uit Steenbergen wil niet al deze kosten blijven doorberekenen aan haar leden. "Sporten moet niet iets worden voor de elite, maar laagdrempelig blijven voor iedereen."

"Als er niets gebeurt zullen er meerdere verenigingen omvallen."

Daar sluit Scouting Hilvarenbeek zich volledig bij aan. "Als de prijzen niet zakken of de overheid grijpt niet in, betekent dit hogere contributie waardoor onze club voor minder mensen toegankelijk wordt. En dat terwijl het toegankelijke karakter van onze club onze kernwaarde is."

Een spannende tijd dus voor veel verenigingen. Scouting Bolstergroep uit Riel vreest voor het ergste: "Iedereen heeft hier last van en als er niets gebeurt dan zullen er meerdere verenigingen om gaan vallen." Gelukkig gaven enkele verenigingen aan geen zorgen te hebben, doordat ze de afgelopen jaren flink hebben verduurzaamd en de energierekening voor hen meevalt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!