BZB-gitarist moet na 30 jaar stoppen met muziek door een piep in zijn oren

9 september 2022 om 14:54 • Aangepast 12 september 2022 om 09:52
nl
Alleen als hij slaapt hoort hij 'm niet. Die indringende piep in zijn oren. Maar zodra hij 's morgens zijn ogen opslaat is hij er weer. Gitarist Erik Jans (48) uit Uden heeft 30 jaar keiharde muziek gemaakt bij BZB, voorheen Band Zonder Banaan. Daar moest hij nu mee stoppen want hij kan nauwelijks meer geluid verdragen. Zelfs een rustig verjaardagsfeestje is al te veel. Tinnitus, zo heet zijn ziekte. In de talkshow KRAAK van Omroep Brabant vertelt hij zondag over leven met de piep in zijn oren.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Het zal voor veel mensen een herkenbaar verhaal zijn. Naar schatting 2,5 miljoen Nederlanders hebben op de één of andere manier met oorsuizen te maken. En deskundigen waarschuwen voor een golf van jongeren met gehoorschade.

Voor de Tweede Kamer is dat reden zich te bezinnen om extra maatregelen. Betere voorlichting, maar ook bijvoorbeeld het verplicht omlaag draaien van de volumeknop bij concerten en festivals.

Voor Erik kon het nooit hard genoeg gaan. Stevige metal, het hoort bij BZB. Maar hij merkte al langer dat zijn gehoor er door werd aangetast. Na elk optreden werd het erger. Na een intensief weekend tijdens een festival in Loosbroek kwam hij tot de conclusie dat hij geen keuze heeft. Hij moest stoppen. Hij hoopt dat het tijdelijk is. Genezing van tinnitus is nauwelijks mogelijk maar hij begint binnenkort wel met een intensieve behandeling om met de herrie in zijn hoofd te leren leven.

Verder in KRAAK
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven neemt maandag afscheid. Een terugblik op 6 jaar burgemeesterschap.
En advocaat Pieter van der Kruijs uit Den Bosch over de zaak van zijn leven. De flatmoord in Hintham waarvan na zijn pensioen bleek dat de verdachte ten onrechte is veroordeeld.

KRAAK wordt zondag om 12.00 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken. Omroep Brabant is op tv te vinden bij Ziggo op kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en KPN kanaal 507.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.