PSV-talent eindwinnaar Vuelta, gastgezin straalt: 'Hebben elke dag gekeken'

11 september 2022 om 13:50 • Aangepast 12 september 2022 om 11:20
nl
In Best is de afgelopen weken met een speciaal gevoel gekeken naar de prestaties van wielrenner Remco Evenepoel tijdens de Ronde van Spanje. De Belg woonde daar namelijk jarenlang bij Debby en Bart Smetsers in huis toen hij nog voetbalde in de jeugdopleiding van PSV. Maar uiteindelijk koos Remco voor het wielrennen, en met succes. Deze zondag schrijft hij geschiedenis door de Vuelta te winnen. Hij is de eerste Belg in 44 jaar tijd die een grote wielerronde op zijn naam schrijft.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De Ronde van Spanje eindigt deze zondag met een korte, vlakke sprintersetappe naar Madrid. Daarin zal de eindzege van Evenepoel niet meer in gevaar komen. Zijn voornaamste concurrent Enric Mas heeft een achterstand van meer dan twee minuten op de Belg die zaterdag goed stand hield tijdens de laatste bergrit. "Als hij maar op zijn fiets blijft zitten, komt het goed", weet Debby. Haar man knikt: "De rit van zaterdag was spannender dan die van vandaag. Wij schatten in dat de overwinning wel binnen is."

"Als Remco vrij was, ging hij altijd nog fietsen of hardlopen."

In huize Smetsers is de afgelopen weken massaal meegeleefd met Evenepoel. "Iedere dag hebben we de Vuelta gekeken en elke dag hebben we met Remco geappt", vertelt Debby in het radioprogramma De Zuidtribune op Omroep Brabant. Bart en zij hebben nog altijd goed contact met de Belg, die twee jaar bij hen in huis woonde.

"Hij was toen een jaar of 13, 14", vertelt Bart. "Een heel gedreven sportfanaat die heel goed wist wat hij wilde. Hij was meer gedreven dan veel andere jongens. Altijd willen winnen, heel goed op zijn voeding letten, extra trainen voor zichzelf." Zijn vrouw lacht: "Als Remco zondag vrij was, ging hij altijd nog fietsen of hardlopen. Hij bleef maar aan zijn conditie werken. Hij was daar toen al iedere dag mee bezig."

"Waarschijnlijk zat het wielrennen in de genen."

Destijds had de Belg nog de droom om profvoetballer te worden bij PSV. Over wielrennen werd toen nog niet gesproken. "Het was echt een verrassing toen hij daarmee naar buiten kwam", benadrukt Debby. "Maar Remco's vader was ook profwielrenner", weet Bart. "Waarschijnlijk zat het dus al in de genen."

Uiteindelijk is Remco vanwege de gezondheid van zijn moeder teruggegaan van PSV naar Anderlecht. "Daar heeft hij vervolgens een blessure opgelopen en toen is het plezier in het voetbal een beetje weggegaan", weet Bart. "Hij heeft vervolgens nog een halfjaar bij KV Mechelen gevoetbald en daarna heeft hij van de ene op de andere dag besloten om te gaan fietsen. En met succes!"

Bij PSV weten ze de prestatie van Remco Evenepoel ook te waarderen:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!