Amphia-cardiologen ontvingen 1,8 miljoen zonder dat het ziekenhuis dat wist

14 september 2022 om 16:56 • Aangepast 15 september 2022 om 09:41
nl
Cardiologen van het Amphia Ziekenhuis in Breda hebben in drie jaar tijd ongeveer 1,8 miljoen euro gekregen achter de rug van het bestuur om. Voor die betalingen moesten ze eigenlijk vooraf toestemming vragen aan het ziekenhuisbestuur, maar dat is dus niet gebeurd. Volgens de cardiologen van het ziekenhuis is er geen sprake van omkoping.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Dat melden NOS en Nieuwsuur. Journalisten analyseerden honderden betalingen uit de medische industrie aan specialisten door verschillende databases met elkaar te combineren.

Amphia gaat een intern onderzoek doen naar de betalingen, zo vertelt het ziekenhuis aan Omroep Brabant. "We gaan nu niet vooruitlopen op conclusies", aldus een woordvoerder. "Eerst maar eens inventariseren."

Betalingen komen vaker voor
Uit het onderzoek van de NOS en Nieuwsuur blijkt dat cardiologen in niet-academische ziekenhuizen in vergelijking met andere specialisten en ziekenhuizen veel geld krijgen gestort op hun bv's en stichtingen.

Nu zijn zulke betalingen niet ongewoon. Medische bedrijven sponsoren regelmatig specialisten om bijvoorbeeld wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren. Dat is alleen toegestaan onder strenge voorwaarden, om het risico op beïnvloeding of zelfs omkoping zo klein mogelijk te maken.

Bij de voorkeuren van een arts mogen sponsorbetalingen van bedrijven geen rol spelen. Daarom gelden er strenge voorwaarden en moeten zulke betalingen aan het bestuur worden gemeld.

Maar een rondgang langs negen ziekenhuizen waar cardiologen relatief veel geld binnenhalen, wijst uit dat zeker zeven ziekenhuisbesturen niet voor alle betalingen vooraf toestemming gaven.

Bestuur geen weet
Drie ziekenhuisbesturen wisten niet eens dat hun cardiologen de bv's of stichtingen hadden, totdat de onderzoeksredactie van NOS en Nieuwsuur de betalingen aan ze voorlegde. Het gaat dan dus om het Amphia Ziekenhuis in Breda, maar ook om het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

De cardiologen van de drie ziekenhuizen laten weten het geld voornamelijk te hebben besteed aan wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Ze betaalden bijvoorbeeld zichzelf om onderzoek te doen, financierden er promovendi mee en organiseerden symposia. Volgens hen is er geen sprake van omkoping.

Wel geven ze toe dat de regels niet goed zijn gevolgd. "We moeten vaststellen dat we er onvoldoende bij hebben stilgestaan om toestemming te vragen aan de raad van bestuur voor het aangaan van overeenkomsten", zeggen bijvoorbeeld de cardiologen van het Amphia Ziekenhuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!