Toch energietoeslag voor zelfstandig wonende studenten in Tilburg

15 september 2022 om 12:45 • Aangepast 16 september 2022 om 12:42
nl
Een deel van de studenten in Tilburg kan toch energietoeslag aanvragen, meldt de gemeente. Studenten met een zelfstandige woonruimte kunnen de 1300 euro toeslag krijgen. Daarmee wijkt de gemeente af van de landelijke richtlijnen. Het kabinet had geadviseerd de studenten geen toeslag te geven.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Andere Nederlanders met een laag inkomen krijgen de energietoeslag wel, om daarmee een deel van de oplopende kosten voor gas en elektriciteit te kunnen betalen.

Veel studenten wonen nog bij hun ouders en bij veel anderen zijn de energiekosten inbegrepen bij de huur van de kamer, zo redeneert het kabinet.

Getouwtrek
Studenten met een zelfstandige woonruimte hebben dezelfde energiekosten als niet-studenten, stelt de gemeente Tilburg. Het gaat dan om studenten met een eigen adres, een eigen keuken, wc en badkamer en een eigen voordeur die ook op slot kan. Ook moeten de studenten een laag inkomen hebben en de woonkosten en de energierekening zelf betalen.

Het getouwtrek over de energietoeslag voor studenten duurt al een tijdje. Studenten vallen nu nog buiten alle regelingen, maar onlangs bepaalde de rechtbank in Arnhem dat de gemeente Nijmegen studenten niet mag uitsluiten van hulp.

'Ontzettend positief'
Studentenvakbonden gaan met ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) praten over de toeslag. Het gesprek zou deze week plaatsvinden, maar werd tot nader order uitgesteld.

Tilburg zegt nu niet langer te wachten op een landelijke oplossing. Wethouder bestaanszekerheid Esmah Lahlah: "We kunnen niet langer wachten. Zeker nu de opleidingen weer starten, komen studenten in de financiële problemen." Vakbond LSVb laat weten de stap van Tilburg 'ontzettend positief' te vinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!