25-jarig Breda Barst wil nooit weg uit Valkenberg: 'Wij horen hier thuis'

15 september 2022 om 21:00 • Aangepast 23 september 2022 om 15:36
nl
Het jubileum van muziekfestival Breda Barst werd door corona twee keer uitgesteld, maar komend weekend is dan toch de 25e editie. De organisatie hoopt op zo'n 40.000 bezoekers en gaat er iets moois van maken. Voorzitter en programmeur Jurgen Blommaert koestert het Stadspark Valkenberg als bijzondere locatie en wil die nooit verlaten.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Terwijl Jurgen Blommaert door het park loopt, stopt hij zo nu en dan even om wat modder aan te stampen. Dat er dit weekend regen komt, is duidelijk. De vraag is alleen wanneer en hoeveel.

"We moeten mazzel hebben", zo zegt de voorzitter van Breda Barst die het festivalterrein opgebouwd ziet worden. "Ik heb dat niet in de hand, dus ik hou me er dan ook niet mee bezig. Er komt vast genoeg volk en het wordt toch wel weer gezellig."

"Mensen kwamen spontaan meehelpen."

Toch heeft Jurgens mooiste herinnering van een kwart eeuw Breda Barst vooral met regen te maken. "Het hoogtepunt was tevens ook het dieptepunt", zo vertelt hij.

"Vijf jaar geleden zijn we de dag voor het festival overvallen door een ontzettende plens water. De regen zorgde ervoor dat we 's nachts 55.000 liter water uit het park moesten trekken. Het was echt bizar en er was paniek. Maar dan zie je ook hoe het festival leeft in de stad. Mensen kwamen spontaan meehelpen en gingen helemaal onder de modder naar huis. De dagen erna was het redelijk zonnig en werd het toch nog een geslaagd festival."

Als organisatie heeft Breda Barst niet de ambitie om groter te groeien. Wel wordt het Valkenberg als locatie gekoesterd. Vrees dat de gemeente het muziekfestival naar evenemententerrein Breepark dirigeert, is er niet.

"De gemeente weet dat wij geen rommeltje van het Valkenbergpark maken."

"Ik ben daar niet bang voor", zegt Jurgen Blommaert stellig. "We zijn ooit in het Valkenberg gekomen en we gaan er nooit meer uit. Het park is een unieke locatie en geeft toch een andere sfeer dan het parkeerterrein bij NAC of Breepark. Het park brengt organisatorisch extra kosten met zich mee, maar die nemen we voor lief. De gemeente weet dat."

Om 25 jaar Breda Barst te vieren, heeft Blommaert met zijn vrijwilligers een extra dag aan het muziekfestival geplakt. De vrijdagavond is erbij gekomen, maar is anders dan zaterdag en zondag niet gratis. "We wilden iets speciaals doen en er komen bands die voor ons eigenlijk iets te duur zijn", legt Blommaert uit.

Maar het programma is volgens hem dan ook om de vingers bij af te likken. Naast publiekstrekker Jett Rebel zijn alle ogen gericht op Selah Sue. "Zij stond op Pinkpop en op Pukkelpop. Dat staat dan hier op ons festivalletje! Ik denk dat het een heel bijzondere show gaat worden."

Na twee jaar van coronagaat het ongetwijfeld goedkomen met Breda Barst. Het evenement kan altijd rekenen op een harde kern van vaste bezoekers. Blommaert maakt dat duidelijk al lopend langs de meest bekende muziektent van het gratis festival: de Spaanse Kraag. "Die naam leg ik niet uit", lacht Jurgen. "Dat moeten mensen maar op internet opzoeken. Maar daar staat jaarlijks een vaste garde van zo'n vijfhonderd man." En dat is nog maar het kleinste podium.

Jurgen Blommaert, voorzitter en programmeur van Breda Barst.
Jurgen Blommaert, voorzitter en programmeur van Breda Barst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!