Steeds meer mensen naar de Voedselbank: 'We zien allemaal nieuwe gezichten'

16 september 2022 om 20:00 • Aangepast 19 september 2022 om 10:06
nl
Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen door de stijgende energiekosten en duurdere boodschappen. Daarom wordt de drempel om aan te kloppen bij de voedselbank mogelijk verlaagd. Zaterdag beslist koepelorganisatie Voedselbanken Nederland daarover. Voedselbank Oss en Omgeving ziet het aantal mensen dat een voedselpakket komt halen, iedere week toenemen.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Een pak rijst, een fles frisdrank en peperkoek verdwijnen in een kartonnen doos. Bij de voedselbank Oss en Omgeving worden iedere week meer pakketten ingepakt. Henk Snijders van de voedselbank schetst een schrijnend beeld. "Vorige week hebben we 203 huishoudens geholpen. Deze week waren dat er 209 en er staan er voor volgende week alweer 10 extra op de wachtlijst."

"Mensen sturen hun kinderen met minder eten naar school. Dat gun je niemand."

Snijders ziet steeds meer nieuwe gezichten tijdens het uitdelen van de voedselpakketten. "Voorheen kwamen hier vooral mensen met schulden of andere problemen. Nu komen er ook mensen die simpelweg niet meer rond kunnen komen. Die niet genoeg boodschappen kunnen doen om een maaltijd op tafel te zetten of hun kinderen met minder eten naar school sturen. Dat gun je niemand."

Daarom bespreken de voedselbanken van Nederland zaterdag samen of de drempel om een voedselpakket te mogen halen, verlaagd moet worden. Nu mag bijvoorbeeld een alleenstaande ouder met twee kinderen naar de voedselbank als zij minder dan 450 euro per maand te besteden hebben. Dat wordt mogelijk 520 euro. Voor een alleenstaande zou dat bedrag van 250 naar 300 euro kunnen verschuiven.

"We kunnen dan misschien niet anders dan wat minder in de pakketten stoppen."

Het verlagen van de drempel lijkt hard nodig. Maar dat levert voor de voedselbanken ook problemen op. Er wordt steeds minder voedsel gedoneerd. Maar er komen dus mogelijk wel meer monden bij om te voeden. Snijders legt uit: "Dat levert zeker een probleem op. Als je aan de ene kant een afname hebt en aan de andere kant een toename dan slaat de weegschaal op een gegeven moment om. We kunnen dan misschien niet anders dan wat minder in de pakketten stoppen."

Toch blijven ze in Oss positief. "Het gaat vast lukken. We staan elke week voor een uitdaging en elke week gaat het goed. Dus dat gaat ook lukken als er nog meer mensen komen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!