De prachtigste oldtimers lieten zich vandaag onder de motorkap kijken

17 september 2022 om 16:52 • Aangepast 19 september 2022 om 10:26
nl
In de garage van Erik Vorstenbosch in Schijndel kon de liefhebber van oude auto's op zaterdag de ogen uitkijken. Leden van de Citroën Traction Club hadden een tiental oldtimers uit de jaren 50 langsgebracht voor een jaarlijkse keuring. "Het hoeft eigenlijk niet, maar uit veiligheid doet de club toch jaarlijks keuren", legt de trotse garagehouder uit.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

De oudste auto die in de garage stond stamt uit 1939. "Het zijn de echte liefhebbers die dit soort auto's onderhouden', zegt Vorstenbosch. Dat de Citroëns al zo lang rondrijden komt door passie en toewijding. "Het zijn veelal veteranen die dit soort auto's gekocht en gerestaureerd hebben. Die hebben ze en blijven ze tot in de puntjes onderhouden."

"De deelnemers van de club vinden het voor hun eigen veiligheid toch belangrijk."

De keuring is voor zo'n oude auto's eigenlijk niet meer nodig. Auto's van voor 1 januari 1972 hoeven van de RDW niet meer jaarlijks APK-gekeurd te worden. "Maar de deelnemers van de club vinden het voor hun eigen veiligheid toch belangrijk om dat te laten doen. Nu krijgen ze wat tips mee over wat ze moeten verbeteren of repareren aan de auto om het nog veiliger te maken."

Erik deed zelf geen keuringen, maar liep vooral rond. "Ik heb alleen mijn garage ter beschikking gesteld. Drie keurders onderwierpen de wagens aan een uitgebreid onderzoek." Alle tien auto's hebben op een paar kleine puntjes na, de keuring met glans doorlopen.

"Wij deden het vaak samen, nu neem ik het over."

De Citroën Traction Club ging eerst altijd naar Ton van Heesch in Schijndel. "Vaak deden wij het samen, nu neem ik het helemaal over", legt Erik uit. Ton van Heesch overleed namelijk eerder dit jaar op 72-jarige leeftijd. "Daarna heb ik de vereniging laten weten dat ze bij mij altijd welkom zijn."

Erik Vorstenbosch is zelf ook gek op oude auto's. "Op mijn 16e ben ik begonnen met het restaureren van een Volkswagen Kever. Daarna heb ik ook nog een paar andere projectjes gehad." De vader van Erik had zijn eigen Volkswagen-garage en dus groeide Erik op tussen de auto's. "Het is gewoon heerlijk om er nu ook nog steeds mee bezig te zijn. Het was genieten vandaag."

Foto: Erik Vorstenbosch
Foto: Erik Vorstenbosch
Foto: Erik Vorstenbosch
Foto: Erik Vorstenbosch

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.