Video

Gerard springt illegaal van brug tussen twee gebouwen: 'Een bizar gevoel'

20 september 2022 om 18:00 • Aangepast 21 september 2022 om 09:54
nl
Gerard Oosterwegel (29) uit Eindhoven sprong na drie maanden voorbereiding van een loopbrug tussen twee gebouwen op Strijp-S in Eindhoven. Hij was bevestigd aan een touw dat zich aanspande na een vrije val van tien meter. "Dat geeft een dikke kick", zegt hij. Verhuurder Trudo is er niet blij mee en stuurde een brief naar bewoners waarin staat dat bungeejumpen vanaf de brug verboden is.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Trudo dreigt met aangifte tegen mensen die zo'n sprong maken. Tegen bewoners zal streng opgetreden worden. Ook mensen binnenlaten die dit van plan zijn, is niet toegestaan.

Oosterwegel plaatste een video op YouTube waarop de sprong te zien is. Ook andere mannen springen. De brug tussen de gebouwen 'Anton' en 'Haasje Over' had een enorme aantrekkingskracht op Gerard en de anderen.

"Je valt eerst naar beneden en daarna ga je slingeren."

“We zijn klimmers. We zagen een heel vette brug. We waren ervan overtuigd dat we er op een veilige manier vanaf konden springen. Gevoelsmatig denk je: ik hoop echt dat ik niet dood ga vallen. Maar rationeel weet je dat het goed gaat komen. Een bizar gevoel. ”

“We hebben een technische achtergrond. Ik heb met veel technisch onderlegde mensen gesproken. We hebben een klimtouw gebruikt. Dat kan tot twintig procent rekken en dempen. Dit vangt heel veel van de kracht van de impact op. Bij een statisch touw breek je je rug.”

Het lijkt op bungeejumpen maar dat is het toch niet. "Bij bungeejumpen is het touw heel elastisch. Je springt naar beneden en je gaat weer omhoog." Oosterwegel noemt zijn sprong een 'rope swing': slingeren of schommelen met een touw. "Je valt eerst naar beneden en daarna ga je slingeren. We hadden het touw rechtsboven vastgemaakt en we sprongen er linksboven vanaf."

"Holy shit, wat ga ik nou doen?"

Eerst werd flink getest, onder meer bij een fietsbrug in Best. “Bij het kanaal hebben we een vergelijkbare opstelling gemaakt. Je maakt eerst een vrije val en dan kom je in een schommelbeweging. We wilden dat eerst ervaren, boven het water.”

Daarna kwam er op Strijp-S een testsprong met gewichten en een krachtsensor. “Zo wisten we wat voor krachten er op dat gewicht zou komen. Dat gaf meer zekerheid. We wisten dat je dit makkelijk kan hebben. Dat het veilig is. We hebben gekeken wat de afstand tussen de gebouwen is. We konden er nooit tegenaan slingeren.”

De dag van de sprong gingen zenuwen toch een rol spelen. “Als je daar staat en je kijkt naar beneden. Rationeel wisten we dat het veilig was. Gevoelsmatig, als je op zo’n brug staat, denk je: holy shit, wat ga ik nou doen? Dat verschil tussen rationaliteit en gevoel, dat vonden we heel vet.”

"Ik denk dat niemand een touwtje pakt en het even nadoet."

“Ik sprong als tweede. Ik zei dat ik niet als eerste hoefde omdat ik het spannend vond. Iemand anders zei: 'Ik ga wel als eerste.' Degene die als eerste is gegaan, heeft veel lef."

Maar daarna is Gerard zelf aan de beurt: “Als het touw strak gaat hangen denk je: het is ook echt gelukt. Ik word opgevangen door het touw. Het gaat goedkomen.”

Dat Trudo later een brief naar de bewoners verstuurde, snapt hij wel. “Als grote woningcorporatie moet je reageren op zo’n stunt. Ze moeten laten blijken dat ze geen toestemming hebben gegeven. Ik denk niet dat een stunt is die mensen gauw nadoen. Het is dermate extreem. Ik denk dat niemand een touwtje pakt en het even nadoet. Daar ben ik niet bang voor.”

Hij raadt aan om het niet na te doen. "Wij hebben een technische studie gedaan en we hebben heel veel klimervaring. Ik raad iedereen af om dit zomaar even te doen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!