Paul (88) maakte bombardement na bevrijding van Eindhoven van dichtbij mee

20 september 2022 om 18:12 • Aangepast 21 september 2022 om 08:37
nl
Paul van der Grinten (88) was nog maar tien toen hij het bombardement van Eindhoven van dichtbij meemaakte. Op 19 september 1944, één dag na de bevrijding, werd de stad totaal onverwacht gebombardeerd door het Duitse leger.
Profielfoto van Studio 040Profielfoto van Dirkje Blikman
Geschreven door
Studio 040 & Dirkje Blikman

Paul woonde aan de Hertogstraat in Stratum waar zijn ouders een bakkerij hadden. Het hele winkelblok, inclusief de bakkerij, is toen afgebrand. Dit kwam door brand in de munitiewagens van de geallieerden die op weg waren naar het noorden.

De wagens zijn toen ontploft van de Hertogstraat tot aan Stratumsedijk. Een schuilkelder aan de Biesterweg eiste hierdoor 41 levens. In totaal vielen er tijdens het bombardement 227 doden.

Ook Paul moest schuilen. “We zijn ‘s nachts gevlucht. Met 40 man zaten we in de kelders van onze bakkerij. Er leek geen einde te komen aan de vallende bommen. Er was zoveel lawaai dat we op een gegeven moment geen verschil meer hoorden tussen het bombardement zelf en de ontploffende munitiewagens.”

'We hebben bij wildvreemde mensen op de grond geslapen'

“Veel mensen waren uit angst aan het schreeuwen. We waren natuurlijk bang. Toen er brand uitbrak zijn we via achtertuinen gevlucht richting de Tuinstraat. We hebben bij wildvreemde mensen op de grond geslapen. De volgende dag konden we naar familie in Gestel, want ja, we konden nergens anders meer heen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!