Johns openhartoperatie gaat live op tv: 'Ik heb er alle vertrouwen in' - Omroep Brabant
Video

Johns openhartoperatie gaat live op tv: 'Ik heb er alle vertrouwen in'

27 september 2022 om 19:45 • Aangepast 6 oktober 2022 om 16:52
nl
Wachten op privacy instellingen...
John Pereira uit Eindhoven ondergaat woensdag, op zijn 71ste verjaardag, een openhartoperatie. En het bijzondere is dat iedereen live mee kan kijken tijdens de ingreep in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Niet iedereen zou dit zomaar toestaan, maar John heeft een bijzondere reden waarom hij graag meewerkt: "Ik hoop dat ik andere mensen help die het ook spannend vinden om zo'n operatie te ondergaan."
Profielfoto van Nicole Melchers
Geschreven door

John woont samen met zijn vrouw Aaltje in Eindhoven. In april kreeg hij ademhalingsproblemen. Na een bezoek aan de arts werd er vocht achter de longen geconstateerd. Dit was op te lossen, maar het advies was wel om de cardioloog te laten kijken naar wat de oorzaak kon zijn. Toen bleek een belangrijke ader bij het hart een vernauwing te hebben. "Ik hoorde toen voor het eerst dat ik hartpatiënt ben", vertelt John. Hij en zijn familie schrokken enorm.

"Ik wil mijn kleindochter groter zien worden."

John had in het begin niet zo'n vertrouwen in de toekomst. "Ik was bang. Bang voor de eventuele gevolgen van een operatie, zeker omdat ik me nog zo goed voel." Daarom heeft hij ook getwijfeld of hij wel geopereerd wilde worden. Maar hij wil niets liever dan zijn kleindochter Ziva (11 maanden) zien opgroeien. Daarom heeft hij besloten om door te zetten.

Hij heeft alle vertrouwen in hartchirurg Bart Koene, die zijn operatie gaat uitvoeren. "Ik heb hem wel eerst even gegoogeld", zegt John lachend. "En ik heb ook een leuke afspraak gemaakt met hem. Als de operatie goed geslaagd is en ik ben hersteld, ga ik hem leren met een aanhanger te rijden." John geeft namelijk rijlessen aan mensen die hun aanhanger-rijbewijs willen halen. Ook geeft hij motorrijlessen.

"Een beter cadeautje kan je niet krijgen."

Toen de arts vroeg of John mee wilde werken aan een live uitzending, dacht hij eerst dat het een grapje was. Zeker, omdat de operatie op zijn verjaardag plaatsvindt. "Ik was al aan het kijken waar de camera's stonden", grapt John. Behalve dat de live-beelden voor zorgprofessionals leerzaam zijn, hoopt John dat hij andere mensen die het ook spannend vinden om zo'n operatie te ondergaan ermee kan helpen. "Heb vertrouwen." En wat zijn 71-jarige verjaardag betreft, heeft John maar één ding te zeggen: "Een beter cadeautje kan je niet krijgen toch? Ik kijk ernaar uit om mijn conditie terug te hebben en weer heerlijk op de motor te stappen."

Hartweek Catharina Ziekenhuis
Tijdens de jaarlijkse Hartweek komen ruim 800 zorgprofessionals uit het hele land naar het Catharina Ziekenhuis. Zij laten zich informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardiothoracale chirurgie. Eén van de onderwerpen is de hartoperatie van John.

De hartoperatie wordt woensdag vanaf 13.00 uur rechtstreeks uitgezonden bij Omroep Brabant op televisie (Ziggo op kanaal 30 en KPN kanaal 507) en op YouTube. Ook kan je vragen stellen door een mailtje te sturen naar: [email protected]. Vragen zijn zowel nu als tijdens de operatie welkom.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone