Wilma en Femke nemen een student in huis: 'Ik wil wat voor iemand doen'

23 september 2022 om 19:00 • Aangepast 26 september 2022 om 09:20
nl
Wilma Dukker nam een jaar geleden een Eindhovense student in huis. Docent Femke gaat het binnenkort ook doen. Het is een extra zakcentje maar daarnaast willen ze vooral de studenten helpen. Het kamertekort in Eindhoven is groot. Een jaar geleden kwam er zelfs een noodoproep van Fontys en de TU Eindhoven: wie heeft er een kamer voor een buitenlandse student?
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Wilma woont in Best en nam na de oproep de Roemeense student Andrei Vacaru in huis. Acht maanden huurde hij voor 425 euro per maand haar zolderkamer. In mei vertrok hij weer, naar een studio in Eindhoven. “Het moet klikken. Met Andrei was het heel goed. Hij was heel aardig.”

Samen tv kijken of samen eten deden ze niet, maar er was wel regelmatig contact. “Als ik in de woonkamer zat, kwam hij door het huis. Dan maakten we een praatje. Als hij de wasmachine wilde gebruiken, appte hij even.”

Na het vertrek van Andrei was ze weer een paar maanden alleen. “Dat is ook weer prettig. Dan kun je wel naakt door de kamer lopen. Je moet met elkaar rekening houden, zoals met geluiden.”

Dit meisje wast vaker haar haren en dan zit het doucheputje eerder vol.

Het begin van het nieuwe schooljaar nam Wilma een Roemeens meisje in huis. “Het is wel gezellig. Ze is bijna negentien. Een heel andere levensfase dan die van mijn kinderen. Ik kom niet zo gauw een negentienjarige tegen waar je een gesprek mee hebt.”

Wilma merkt dat het meisje dat ze nu in huis heeft vaker op pad gaat dan Andrei die in coronatijd bij haar verbleef. Dan is het van Best naar Eindhoven nog best lastig. “Ze vroeg: ‘Hoe kom ik thuis om twee uur ’s nachts?' Ik heb een taxi besteld en dat kostte zeventig euro. Dan denk ik: mijn god, volgens mij hebben ze genoeg te besteden.”

Voor Femke is het allemaal nog nieuw. Ze is docent verpleegkunde bij de Fontys Hogescholen in Eindhoven. De kamer wordt niet verhuurd aan een van haar eigen studenten. "Dat lijkt mij niet heel handig." De prijs voor de kamer moet ze nog bepalen. Rond de vierhonderd euro denkt ze. De student kan meteen wat bijverdienen door op haar zoontjes van vijf en elf jaar te passen.

Ik kook altijd te veel. Iemand mag zo aanschuiven.

"De jongens waren heel enthousiast. 'Krijgen we een huisgenoot?', riepen ze. Ik vind het geen inbreuk op onze privacy. Ik ben echt een gezelschapsmens. Ik doe het uit ideologisch oogpunt. Ik vind het fijn als ik iets kan doen voor iemand. In dit geval is het een kamer die ik over heb."

De student mag zelfs bij het avondeten aanschuiven. "Ik kook altijd te veel. Iemand mag zo aanschuiven, maar zelf koken is ook goed." Femke wil wel wat regels invoeren. "Vooral voor de rust van de kinderen. Het moet niet tot te laat druk zijn."

Binnenkort heeft ze een kennismakingsgesprek met een student uit Almere. "Ze heeft vier uur reistijd per dag. Haar hele sociale leven zoals sporten en een bijbaantje is stil komen te liggen hierdoor."

Femke weet vooraf niet wie ze in huis haalt en dat vindt ze wel spannend. "Ik heb al gesprekken gehad met haar moeder. Daarom doe ik het ook niet anoniem via een organisatie. Ik kijk wel kritisch naar wie die student gaat worden. Ik ben wel wat strenger in de selectie."

De kamer die beschikbaar is in het huis van Femke (foto: Rogier van Son).
De kamer die beschikbaar is in het huis van Femke (foto: Rogier van Son).
Wilma heeft student Andrei haar zolder aangeboden
Wilma heeft student Andrei haar zolder aangeboden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!