Talentvolle filmmaker Dwight Fagbamila te gast in KRAAK

23 september 2022 om 19:12 • Aangepast 26 september 2022 om 09:28
nl
Een aanstormend talent. Zo mag je filmmaker Dwight Fagbamila uit Eindhoven wel noemen. Maandag gaat zijn speelfilm 'Femi' in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Zijn film maakt zoveel indruk dat hij is genomineerd voor een Gouden Kalf en voor het beste speelfilmdebuut van 2022. Hij is zondag te gast in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Dwight heeft sinds 2017 aan de film gewerkt en het verhaal is deels autobiografisch. De gemengde achtergrond van Dwight die een Nederlandse moeder en een Nigeraanse vader heeft speelt een belangrijke rol, net als de stad Eindhoven.

In 'Femi' gaat het over de relatie van Dennis, gespeeld door Yannick Jozefzoon, met zijn vader. Een onderwerp dat Dwight bezighoudt, omdat zijn ouders uit elkaar gingen toen hij vijf jaar was en hij bij zijn moeder bleef wonen. Daardoor heeft hij van de culturele achtergrond van zijn vader niet veel meegekregen.

Hij reisde wel naar het geboortedorp van zijn vader en bezocht het huis waar deze geboren was en dat maakte veel indruk. Ook zijn afstudeerfilm Babatunde aan de kunstacademie St. Joost in Breda ging over hetzelfde thema.

Het werk van Dwight blijft niet onopgemerkt. Dagblad NRC noemt Femi 'Het verrassendste speelfilmdebuut van dit jaar'. En Dagblad Trouw schrijft: 'Lange tijd werd het Brabantse filmlandschap beheerst door de balorige hangjongeren uit New Kids. Maar regisseur Dwight Fagbamila laat zien dat er meer leeft in het land van de zachte G.'

Verder in KRAAK:
Kunstenaar/technoloog Koert van Mensvoort blaast het Evoluon in Eindhoven nieuw leven in. Zaterdag is het iconische gebouw opnieuw opengegaan voor publiek, voor het eerst in 33 jaar, met de expositie Retro-future.

En Toine van de Ven van Capi Europe Bloempotten in Tilburg die vanwege de energieprijzen zijn bedrijf nog niet eens op halve kracht kan laten draaien.

KRAAK wordt elke zondag om 12.00 uur live uitgezonden op Omroep Brabant en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!