Mathieu van der Poel geeft op in wegrace WK na nacht in politiebureau

25 september 2022 om 06:00 • Aangepast 26 september 2022 om 10:15
nl
Mathieu van der Poel is zondag tijdens de wegrace van het WK wielrennen in Australië al na dertig kilometer afgestapt. Dit deed de kopman van de Nederlandse ploeg na een incidentrijke nacht waarin hij enkele uren in het politiebureau had doorgebracht. Van der Poel was meegenomen om een verklaring af te leggen nadat hij 'was uitgevallen' tegen kinderen op de gang in het rennershotel die hem uit zijn slaap hielden.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Volgens Christoph Roodhooft, zijn manager bij de ploeg Alpecin-Deceuninck, moet Van der Poel sowieso tot dinsdag in Australië blijven om voor te komen. "Recht tegenover zijn kamer waren twee kamers waar kinderen zaten. Mathieu is om negen uur 's avonds gaan slapen, maar lag drie uur later nog wakker omdat er continu herrie op de gang was. Daarbij werd op deuren geklopt. Toen dat bij hem voor de derde keer gebeurde, is hij naar buiten gegaan. Het bleek dat er geen ouders bij waren. Mathieu is boos uitgevallen. Daarna is blijkbaar de politie gebeld en moest hij een verklaring afleggen."

"Dit is een ramp, maar ik kan er niets meer aan veranderen."

De Australische politie liet aan persbureau AFP weten dat een 27-jarige man is gearresteerd in een hotel, maar bevestigde vanwege privacy redenen niet of het om Van der Poel gaat. De man wordt verdacht van het mishandelen van twee meisjes van 13 en 14 jaar oud. Zij zouden zijn geduwd en een van de twee zou daar een kleine schaafwond aan hebben overgehouden.

"Dit is een ramp, maar ik kan er niets meer aan veranderen", zei de 27-jarige Van der Poel voorafgaand aan de wielerwedstrijd tegen een verslaggever van de Belgische zender Sporza. "Een aantal kinderen op de gang vond het nodig om continu aan te kloppen, terwijl ik wou slapen voor een belangrijke dag. Na een paar keer was ik er klaar mee. Ik heb hen niet zo vriendelijk gevraagd om te stoppen. Daarna hebben ze de politie gebeld en werd ik meegenomen."

"Hij is nu ontgoocheld."

Van der Poel zei voor de start van de wedstrijd er nog 'het beste van te willen maken', maar na dertig kilometer kneep hij in de remmen.

"Mathieu had hier iets recht willen zetten na zijn afstappen in de Tour de France. De conditie was niet top, maar hij geloofde er wel in", benadrukt Roodhooft. "Hij is nu ontgoocheld omdat hij twee maanden de focus op dit WK heeft gehad. En dan zit hij opeens in de bak."

"We dachten eerst dat dit een grapje was."

Van der Poels ploeggenoot Bauke Mollema sprak na afloop van de wedstrijd, die werd gewonnen door de Belg Remco Evenepoel, van een 'bizar verhaal'. "We hoorden het in de camper en dachten eerst dat het een grapje was. Dit maak je niet elke dag mee. Maar het was serieus, voor Mathieu enorm balen. Het is wel begrijpelijk dat hij daarna afstapte."

Mollema vertelde dat Van der Poel op een andere etage lag dan hij. "Ik heb in ieder geval nergens last van gehad. Mathieu zei in de auto op weg naar de start al niet veel. De precieze details weet ik niet, maar hij heeft een slechte nacht gehad."

"Mathieu wilde het toch proberen."

Dylan van Baarle bevestigde dat Van der Poel zich ergens anders in het hotel had bevonden. "Hij sliep bij zijn vriendin op een andere etage." Daar was een verklaring voor, vertelde bondscoach Koos Moerenhout. "Mathieu arriveerde hier flink verkouden. Hij zou eigenlijk bij Jan Maas op de kamer liggen, maar we proberen iedereen gezond te houden. Zijn vriendin was hier ook, dus dat was een logische oplossing."

Dat Van der Poel boos uitviel tegen de kinderen noemt Moerenhout 'niet zo slim'. "Natuurlijk had Mathieu beter iemand van de ploeg gewaarschuwd en niet zelf ingegrepen. We hebben de andere renners bewust pas kort voor de start ingelicht. Het is toch een situatie waarvan je liever niet hebt dat die op straat ligt. Ook dat is een keuze geweest die je kunt betwisten en dat zal ook gebeuren. Mathieu wilde het toch nog proberen. Dan ga je ervoor. Maar hij zei ook dat hij er lichamelijk en mentaal doorheen zat. Begrijpelijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone