'Ridouan Taghi dwong advocaat Weski om info uit EBI door te spelen'

27 september 2022 om 10:41 • Aangepast 28 september 2022 om 10:40
nl
Advocaat Inez Weski heeft onder druk van haar cliënt Ridouan Taghi berichten de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught uit gesmokkeld. Dat beweert André Seebregts, de nieuwe advocaat van Youssef T. "Het lijkt erop dat ook zij niet bestand is tegen de enorme druk die uitgaat van deze man."
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Dat zei advocaat Seebregts dinsdag tijdens een nieuwe inleidende zitting in de rechtbank in Amsterdam van Youssef T., neef en voormalig advocaat van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi. "Weski is een heel kundige advocaat. Ze is integer en een heel krachtige persoonlijkheid. We zien in het dossier ook wel aanwijzingen dat ze dit liever niet doet."

'Onjuist, onterecht suggestief en zeer laakbaar'
De 39-jarige Youssef T. wordt er onder meer van verdacht dat hij Taghi zou hebben geholpen bij het beramen van een gewelddadige uitbraak uit de EBI. Ook zou hij de schakel zijn geweest tussen zijn gedetineerde neef en de buitenwereld. Hij werd op 8 oktober vorig jaar aangehouden toen hij Taghi in de EBI bezocht.

Volgens Seebregts was Youssef T. 'niet de enige lifeline naar buiten'. Het dossier zit volgens hem 'vol aanwijzingen' dat Taghi met de buitenwereld communiceerde ruim voordat zijn advocatenneef hem in maart 2021 voor het eerst in de EBI bezocht. En ook toen die reeks bezoeken op gang was gekomen is er volgens Seebregts sprake geweest van 'een parallelle communicatielijn' via advocaat Weski.

Weski noemt de beschuldiging dat zij informatie van haar cliënt Ridouan Taghi heeft doorgespeeld uit de EBI in Vught 'onjuist, onterecht suggestief en zeer laakbaar'.

Zes moorden
Taghi (44) zit vast in Vught sinds zijn aanhouding in Dubai in december 2019. In juni heeft het OM in het Marengo-proces een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist. Marengo draait om zes moorden en een aantal pogingen daartoe.

Youssef T. gaf dinsdag op de zitting te kennen dat hij geen vertrouwen meer heeft in het rechercheteam dat zijn zaak onderzoekt. Hij heeft vorige maand geweigerd mee te werken aan een laatste verhoor.

'Met twee maten meten'
Volgens hem zijn politie en justitie louter op hem gefocust. Hij vroeg zich hardop af of er 'met twee maten wordt gemeten', waarmee hij doelde op een gebrek aan aandacht voor de andere communicatielijn. Hij heeft zich wel bereid verklaard vragen te beantwoorden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, die staat gepland voor 14, 16 en 19 december.

Ridouan Taghi is ook verdachte in deze zaak, maar het OM besluit pas of het hem gaat vervolgen als de zaak tegen neef Youssef is afgewikkeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!