Collectebus met QR-code erop is een schot in de roos: 'Haal veel meer op'

27 september 2022 om 21:00 • Aangepast 28 september 2022 om 09:37
nl
Je wilt die collectant wel geld geven, maar je hebt geen muntjes in huis. Herkenbaar probleem? Collectanten in de Helmondse wijk Brandevoort gaan dit jaar bijna allemaal met een QR-code op stap. Voor hen is dat probleem dus verholpen. En er wordt digitaal veel meer gedoneerd, merkt collectante Marie-José Timmermans.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Vorige week ging Marie-José ’s avonds vier keer op pad voor de Nierstichting. In haar eigen straat in Brandevoort, maar ook in de omliggende straten. “Ik doe dit nu 13 jaar. In het verleden altijd met contant geld, vorig jaar met een geldcollectebus met daarop een QR-sticker en dit jaar voor het eerst met een kartonnen bus met code, waar geen geld in gedaan kan worden.”

Marie-José Timmermans collecteert in Helmond(privéfoto).
Marie-José Timmermans collecteert in Helmond(privéfoto).

Normaliter haalt ze 100 tot 150 euro op. Nu ze digitaal collecteert is dat gestegen naar 500 euro. “Als mensen de code scannen, is het standaardbedrag 5 euro. Best veel, maar veel mensen verhogen het zelfs. Al zijn er ook wel mensen die niet digitaal willen geven en liever geld geven. Maar dit is veel makkelijker en veiliger.”

"Twee mensen doneerden elk 25 euro."

De opbrengst van 500 euro is wel vertekend, ze stuurde dit jaar ook vrienden, kennissen en mensen uit haar straat een appje met inzamelverzoek. “Twee mensen uit de straat die ik helemaal niet zo goed kende, doneerden ieder 25 euro. Dat doneerde met contant geld niemand. Sowieso merk ik niets van de inflatie of de crisis. Er wordt niet minder gegeven.”

Slechts in een paar straten wordt nog contant gecollecteerd. "Dat zijn wat oudere collectanten die dat fijner vinden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!