Nadja (21) slaapt half jaar in een hotel omdat ze geen kamer kan krijgen - Omroep Brabant

Nadja (21) slaapt half jaar in een hotel omdat ze geen kamer kan krijgen

29 september om 15:40 • Aangepast 30 september om 09:36
nl
Wie als internationale student nog een slaapplek zoekt in Eindhoven, hoeft in ieder geval niet meer aan te kloppen bij The Student Hotel. De studentenkamers van het hotel zijn volgeboekt tot volgend jaar zomer. Student Nadja Ikodinovic (21) uit Servië zag een kamer in het hotel voorbij komen, voor 900 euro per maand. Zonder na te denken boekte ze voor een half jaar. “Mijn ouders helpen bij het betalen het verblijf. En ik heb bijbaantjes.”
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

De kamernood onder internationale studenten in Eindhoven is groot. Vorige week schreef Omroep Brabant al over studenten die noodgedwongen in een tentje in iemands achtertuin verblijven. Of een student die van bank naar bank hopt. Hoe anders is het in The Student Hotel: hartje Eindhoven met bijna alles op loopafstand.

Nadja is een van de 240 studenten die een plekje in het hotel wisten te bemachtigen. “Ik weet dat er in Eindhoven een wooncrisis is, zeker onder studenten. Zo ken ik studenten die in een andere stad moesten gaan wonen, omdat ze hier geen kamer konden vinden. Ik kon aanvankelijk ook helemaal niets vinden. Totdat ik dit zag. 900 euro is veel geld, maar dit is beter dan nergens terecht kunnen."

"Een vriendin betaalde een huisbaas, die niet bleek te bestaan."

Nadja studeert International Business Concultancy bij Fontys. Ze is blij dat ze onderdak heeft gevonden. “Veel studenten krijgen te maken met oplichting. Een vriendin van mij betaalde een huisbaas die helemaal niet bleek te bestaan. Ze betaalde 5.000 euro.”

Dan heeft Nadja het getroffen, in het hotel. Ze mag er ook gebruik maken van de wasserette, sportschool en een gezamenlijke keuken. Studenten van in totaal 41 nationaliteiten verblijven er. “We ontmoeten elkaar vaak in de verschillende ruimtes. We sporten samen. Kijken wedstrijden en films.”

Wat opvalt is dat de gezamenlijke keuken erg schoon is, zeker voor studenten. “We hebben dan ook twee keer per week een schoonmaker. Het zit bij de prijs inbegrepen. Anders zou ik dat niet hebben”, zegt ze lachend.

"We zitten tot de nok toe vol. Je komt er niet meer tussen."

Sonny Biesmans is hotelmanager in Eindhoven. “We zitten tot de nok vol. Je komt er niet meer tussen. Wij horen ook wel dat de huisvesting een issue is hier in de stad.”

Er zijn vijftien van dit soort hotels in Europa, ook in Barcelona, Parijs en Berlijn. “Eindhoven springt er echt wel uit in vergelijking met andere steden waar wij actief zijn. De studies in deze stad zijn heel erg populair, met name bij internationals. Zodra de kamers hier beschikbaar komen, zijn we binnen vier weken volgeboekt. Het gaat heel snel.”

De studenten mogen maximaal een jaar in het hotel wonen. Ze betalen 800 of 900 euro per maand, afhankelijk van hoe lang ze blijven. “Studenten betalen de kamer zelf of via familie. Internationale studenten kunnen rekenen op een studiebeurs.”

Nog een vestiging openen in Eindhoven zou een mooie oplossing voor de kamernood onder studenten zijn. "Die vraag krijgen wij ook vaak vanuit de gemeente en de universiteit. We zijn daar nu niet mee bezig, maar zeg nooit nooit.”

foto: Rogier van Son
foto: Rogier van Son
The Student Hotel in het centrum van Eindhoven (foto: Rogier van Son).
The Student Hotel in het centrum van Eindhoven (foto: Rogier van Son).
De kamer in The Student Hotel (foto: Rogier van Son).
De kamer in The Student Hotel (foto: Rogier van Son).
The Student Hotel telt 24 verdiepingen (foto: Rogier van Son).
The Student Hotel telt 24 verdiepingen (foto: Rogier van Son).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone