Vader Ruud over Lucas Cornelissen: 'Verlies is een dagelijkse worsteling'

1 oktober 2022 om 16:00 • Aangepast 3 oktober 2022 om 08:45
nl
De 20-jarige Lucas-Cornelissen uit Den Bosch, een bekend TikTokker, kwam in mei door een tragisch ongeval om het leven. Zijn zus Julia en ouders Ruud en Patricia vertellen op indrukwekkende wijze hun verhaal in een documentaire van Anne-Marie van Oosteren. Die is op 31 oktober te zien in de eerste aflevering van de televisiereeks ‘Voor wie steek jij een kaarsje op’ bij KRO-NCRV.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

De omroep is dinsdag van 13.00 tot 16.00 uur met presentator Joris Linssen in de Sint Jan in Den Bosch voor de opnames van het tv-programma. Iedereen die met hem in gesprek wil over een verloren dierbare is welkom.

In de documentaire vertellen Ruud, Patricia en Julia bewonderenswaardig rustig, maar ook zichtbaar aangedaan over die nacht in mei toen de politie voor hun deur stond met het ergst denkbare bericht.

Ook vertellen ze over het rouwproces waar ze nog middenin zitten en over wie hun zoon en broer Lucas was: “Vooral een héél lief manneke.” De documentaire maakt indruk en is een prachtig eerbetoon geworden aan dat lieve manneke.

"Hij kon zó blij zijn als mensen hem herkenden"

Een eerbetoon brengen aan een overleden geliefde is één ding, om dit voor het oog van een tv-camera te doen is een tweede. Toch wilde de familie Cornelissen graag meewerken. Vader Ruud legt uit waarom.

“Eerlijk gezegd zouden we dit normaal gesproken niet hebben gedaan, het verlies van Lucas is nog een dagelijkse worsteling voor ons. Maar álles draaide voor hem om TikTok. Hij kon zó blij zijn als mensen hem herkenden en naar hem toe kwamen. Hij zou ontzettend trots zijn geweest op de documentaire. We hebben het dan ook voor hem gedaan.”

Ruud en Patricia zijn heel blij met het eindresultaat en de fijne samenwerking met Anne-Marie, maar realiseren zich ook dat ze nog een hele weg hebben te gaan.

“De ene dag gaat beter dan de andere. Soms is het fijn als mensen je aanspreken in de supermarkt en soms is dat erg moeilijk. Soms lukt het wel om naar zijn TikTok-filmpjes te kijken en soms helemaal niet. We voelen wel dat het gemis van Lucas steeds erger wordt.”

"Alle trots gaat naar hem. Alles voor ons lieve manneke"

Ze zijn de afgelopen maanden overstelpt met lieve kaarten, berichten, bloemen en knuffels. Ruud: "We hebben een grote poort voor ons huis en het is onvoorstelbaar hoeveel bloemen en knuffels daar zijn neergelegd. We zien nu eigenlijk pas hoe bekend Lucas was, hoeveel mensen er om hem geven. Dat hadden we echt niet door. En ja, al die steun heeft ons zeker goed gedaan."

De vraag of de documentaire hen heeft geholpen bij het verwerken van hun verdriet vinden ze lastig. “Dat weten we eigenlijk nog niet, dat moeten we nog ondervinden. Het is een beetje dubbel allemaal, het zorgt voor gemengde gevoelens: fijn dat we dit voor hem hebben kunnen doen, maar het is ook moeilijk. De uitzending zal veel losmaken. Wat we wél weten is dat Lucas dit prachtig zou hebben gevonden. En daar gaat het om. Alle trots gaat naar hem. Alles voor ons lieve manneke”.

De uitzending is op 31 oktober van 18.30 tot 19.00 uur te zien op NPO2.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.