Steeds meer Belgische bedrijven in Brabant

30 september 2022 om 08:53 • Aangepast 30 september 2022 om 16:39
nl
Het aantal vestigingen van Belgische bedrijven in Nederland is in vijf jaar tijd met 34 procent toegenomen. De meeste Belgische multinationals zijn te vinden in Brabant en het westen van de provincie is koploper met 350 vestigingen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Volgens Marjolein Jaarsma van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er waarschijnlijk een aantal redenen waarom Belgische bedrijven net over de grens in Brabant vestigen. "Sowieso is Brabant een aantrekkelijke plek voor bedrijven in het algemeen, zeker ook de streekregio voor bedrijven die bijvoorbeeld in België en Nederland actief zijn." Maar ook financieel zitten er soms voordelen aan. "Ze zullen er hoogstwaarschijnlijk ook financieel wel voordeel aan hebben om net over de grens te gaan zitten."

Bedrijven die zich bijvoorbeeld specialiseren in de transport tussen de haven van Rotterdam en België vinden het fijn om een vestiging te hebben in Brabant. "Voor het vervoer komt dat makkelijker uit."

Ook in de rest van de provincie zitten veel Belgische bedrijven:

  • Midden-Brabant: 125 vestigingen,
  • Noordoost-Brabant: 125 vestigingen,
  • Zuidoost-Brabant 215 vestigingen.

De bedrijven zijn vooral actief in:

  • groothandel,
  • handelsbemiddeling (tussenhandel),
  • detailhandel (winkels),
  • dienstverlening op het gebied van IT.

België staat op plek vierde op de lijst van buitenlandse multinationals in Nederland, achter de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven uit die landen zitten vooral in de Randstad.

Het aantal buitenlandse multinationals in Nederland steeg tussen 2015 en 2020 met bijna 15 procent. De toename van Belgische bedrijven met 34 procent (1138 vestigingen naar 1528) is dus veel hoger. De Belgische bedrijven leverden een bijdrage van 4,6 miljard euro aan de Nederlandse economie, bijna dubbel zoveel als de 2,5 miljard in 2015.

Het aantal werknemers bij Belgische bedrijven steeg landelijk van 31.000 naar 50.000.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!