Passagiers in vliegtuigen klem op Eindhoven Airport door storing

1 oktober 2022 om 15:01 • Aangepast 3 oktober 2022 om 08:47
nl
Honderden passagiers zitten zaterdagmiddag op Eindhoven Airport vast in hun toestel. Ze kunnen niet van boord omdat er een technische storing is bij de verwerking van hun bagage. "Er heerst veel onrust onder de mensen in het vliegtuig", laat iemand vanuit een gestrand toestel per telefoon weten.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

De woordvoerder van Eindhoven Airport bevestigt dat er een storing is in het bagage afhandelingssysteem. Alle koffers moet handmatig worden verwerkt door het personeel. Het mankement treft zowel passagiers die willen vertrekken als reizigers die arriveren. Volgens de woordvoerder zou het gaan om vijf vluchten. Passagiers op de start- en landingsbaan maken melding van twaalf toestellen die geparkeerd staan. Of die allemaal gestrande passagiers aan boord hebben, is evenwel niet duidelijk.

Foto: Sven Elsthout
Foto: Sven Elsthout

Onrust
Onder de passagiers die vastzitten in hun toestel is Ekrem Toprak uit Den Bosch. Hij is rond half twee met het vliegtuig geland. "We komen uit Istanbul en zijn op weg naar huis. Maar we zitten nu al bijna anderhalf uur te wachten. We kunnen niet uit het vliegtuig. Volgens het boordpersoneel is het te gevaarlijk om nu naar de terminal te lopen. Dus wachten we maar af. Er heerst veel onrust onder de passagiers."

De reizigers op zijn vlucht worden voorzien van water. Verder is het afwachten wat er gaat komen. Volgens Ekrem staan er een stuk of zes tot zeven vliegtuigen in totaal te wachten. "Links van me tel ik drie andere toestellen. Rechts van ons staan er een stuk of drie tot vier geparkeerd."

De vertrekhal van Eindhoven Airport. (foto: Ilse vd Pol)
De vertrekhal van Eindhoven Airport. (foto: Ilse vd Pol)

Even later, rond kwart over drie, lukt het Ekrem en zijn medepassagiers alsnog om van boord te gaan. "Ik zie dat de vliegtuigen een voor een worden afgehandeld. Maar ik zie amper grondpersoneel. De paar medewerkers die er zijn zijn erg jong en volgens mij niet zo ervaren", volgens Ekrem. Hij heeft weinig bagage dus kan na de paspoortcontrole, snel door naar huis. Naar eigen zeggen reist Ekrem zakelijk minstens twee keer in de maand per vliegtuig. "Als ik zie wat er nu gebeurt, word ik een beetje bang voor de toekomst."

Bagage
Dat ligt voor veel medepassagiers anders. Zij moeten geduldig wachten tot hun koffer in de aankomstterminal van de band gaat rollen. Volgens de woordvoerder van het vliegveld is de storing nog niet verholpen. "We zijn er druk mee bezig", is het antwoord.

Parkeergarage
In de parkeergarage van het vliegveld is het ook een chaos. Auto's staan dubbel geparkeerd, chauffeurs rijden rondjes op zoek naar een plek om te stoppen. Mensen lopen over de parkeerdekken, zo meldt een verslaggever van Omroep Brabant.

LEES OOK: Eindhoven Airport compenseert reizigers die vlucht misten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!