RKC geeft voorsprong weg en speelt gelijk tegen Sparta

2 oktober 2022 om 18:45 • Aangepast 3 oktober 2022 om 09:26
RKC heeft in de achtste speelronde van de Eredivisie een gelijkspel geboekt. In een vermakelijk duel tegen de nummer zeven van de ranglijst, Sparta Rotterdam, speelden de Waalwijkers ruim een half uur met een mannetje meer. Toch gaven ze de voorsprong uit handen en eindigde het duel in 2-2.
Profielfoto van Luuk van Grinsven
Luuk van Grinsven

De Waalwijkers kennen een prima start van het nieuwe Eredivisieseizoen. Na zeven speelrondes staat de ploeg op een achtste plaats met negen punten. Voor tegenstander Sparta Rotterdam geldt precies hetzelfde. Zij staan zelfs nog een plekje hoger dan RKC. Genoeg ingrediënten dus voor een boeiend duel.

Waar Sparta het initiatief nam in de beginfase, was het toch RKC dat aan de leiding kwam. Aanvoerder Michiel Kramer was het eindstation van een goede Waalwijkse aanval. Hij kopte een voorzet van Iliass Bel Hassani achter Sparta-doelman Youri Schoonderwaldt. Enkele minuten later voorkwam Etienne Vaessen een snelle gelijkmaker.

Goede fase Sparta

Een kwartier later was de gelijkmaker alsnog een feit: Spartaan Arno Verschueren frommelde op het randje van buitenspel de bal binnen. Het doelpunt kwam niet uit de lucht vallen. RKC liet Sparta voetballen en creëerde zelf geen kansen. Na de goal gingen de bezoekers alleen maar beter spelen. RKC mocht van geluk spreken dat het met een gelijkspel aan de thee ging.

De ploeg van Joseph Oosting moest uit een ander vaatje tappen in de tweede helft. De enige doelpoging die ze in de eerste helft deden, leverde een doelpunt op. In nog geen vijf minuten na rust verdubbelde RKC dit aantal. Met name Thierry Lutonda was dichtbij een vernieuwde voorsprong voor de Waalwijkers.

Wedstrijd gekanteld

Een kwartier na rust kantelde de wedstrijd volledig: RKC liet veel beter voetbal zien en dat resulteerde in een doelpunt. Illiass Bel Hassani maakte alweer zijn vierde van het seizoen en bracht zijn ploeg weer op voorsprong. Even later ging het er nog beter uitzien. Scheidsrechter Ingmar Oostrom gaf Spartaan Shurandy Sambo een terechte rode kaart na een harde overtreding.

Het spelbeeld kantelde toch weer in het voordeel van Sparta. Ondanks de man-meer-situatie gaf RKC de voorsprong weg. Verdediger Bart Vriends kopte een voorzet achter Vaessen en bracht Sparta langszij. Met nog een kwartier te voetballen moesten de Waalwijkers weer opnieuw beginnen.

RKC ging vol in de aanval en kreeg via Julen Lobete een goede kans op de 3-2. Door goed keeperswerk van Schoonderwaldt ging de bal er niet in. Verder dan die kans kwamen de Waalwijkers niet en het bleef 2-2 in het Mandemakers Stadion. RKC had uiteraard op meer gehoopt.