Frans wil broer uit Thailand halen om afscheid te nemen van doodzieke vader

4 oktober 2022 om 13:46 • Aangepast 12 oktober 2022 om 10:18
nl
Het zijn trieste weken voor Frans Gieselbach uit Tilburg. Niet alleen gaat zijn terminale vader hard achteruit, ook dreigt zijn in Thailand wonende broer het afscheid te moeten missen. "We doen er nu alles aan om hem op tijd hier te krijgen."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het slechte nieuws kwam een paar weken geleden, vertelt Frans. "Mijn vader heeft in 2017 al eens longkanker gehad. Na zware chemo en 35 keer bestralen, is hij daar uiteindelijk vanaf gekomen."

Toch ging het de afgelopen maanden steeds slechter met de 86-jarige John. "Mijn vrouw en ik zagen dat hij flink afviel. Maar goed, hij zat ook aan de plastabletten, dus we dachten dat het misschien daaraan lag."

"Foute boel, hij had nog maar een paar maanden."

Dat bleek niet het geval. "Een tijdje terug is hij gevallen. We moesten naar het ziekenhuis om te kijken of zijn heup niet gebroken was. Daar bleek dat hij niet veel later drie afspraken achter elkaar gepland had staan voor onderzoeken. Nou, ze laten een man van in de 80 niet zomaar met z'n scootmobiel die kant opkomen."

Op dat moment had Frans meteen door dat zijn vader het slechte nieuws voor hen verborgen had gehouden. "Hij heeft ons die zorgen willen besparen." Dat was even later geen optie meer. "Nadat hij de uitslag van die onderzoeken had, belde hij me op. Foute boel, hij had nog maar een paar maanden."

En dat is dubbel slecht nieuws, legt Frans uit. "Mijn broer Peter woont al 15 jaar in Thailand. Daar werkt hij als reisleider. Alleen door corona heeft hij een hele poos zonder werk gezeten. En helaas heb je daar geen UWV net als hier. Geen werk, geen inkomsten."

"Het is mijn vaders laatste wens om hem nog eens te zien."

Door die financiële klap is een tripje naar Nederland nu geen vanzelfsprekendheid meer. Allesbehalve. "Het liefst zou hij hier twee keer naartoe komen. Om mijn vader nog eens in leven te zien, en voor de uitvaart. Nu lijkt het erop alsof hij moet gaan kiezen. Dat kun je iemand haast niet vragen."

Om Peter toch op tijd bij zijn vader te krijgen, is Frans nu een crowdfunding gestart. "Toen ik mijn broer laatst foto's doorstuurde van mijn vader, schrok hij zich rot. Ik denk dat we blij mogen zijn als hij zijn verjaardag op 19 november nog redt. Het is mijn vaders laatste wens om hem nog eens te zien. Dat gun ik hem zo."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!