Psychische zorg onder druk door personeelstekort, hulp uit buitenland nodig

11 oktober 2022 om 11:32 • Aangepast 18 oktober 2022 om 12:12
nl
Vrijwel alle werkgevers in Nederland kampen met personeelstekorten, maar bij de GGZ maken die tekorten de situatie extra schrijnend, met wachttijden die oplopen tot 30 weken. Ook Brabantse GGZ-instellingen staan voor de uitdaging om zowel personeel te behouden als om nieuw personeel aan te trekken. Inmiddels worden zelfs psychiaters uit het buitenland hiernaartoe gehaald om de tekorten tegen te gaan.
Profielfoto van Valerie van den BroekProfielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door
Valerie van den Broek & Rick Lemmens

Meerdere Brabantse GGZ-instellingen lieten aan Omroep Brabant weten hoe zij een oplossing proberen te vinden voor het personeelstekort. Er wordt van alles uit de kast getrokken om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de medewerkers.

Zo worden er bijvoorbeeld studenten aangenomen om ervaring op te doen, zijn er bonussen als je iemand weet te werven en houden teamleiders de vinger aan de pols rond de gesteldheid van het personeel.

"In plaats van functioneringsgesprekken, voeren we nu vitaliteitsgesprekken", vertelt HR-manager Erik-Jan Zwiep van de GGZ Novadic-Kentron. "Bij die gesprekken staat centraal of de zorgverleners het werk überhaupt nog volhouden, in plaats van hoe goed ze presteren."

"Als er te weinig vissen in de vijver zitten, moet je op zoek naar andere vijvers."

Novadic-Kentron gaat zelfs zover dat ze personeel uit het buitenland halen om het tekort te boven te komen. “We halen psychiaters uit de hele wereld", zegt Zwiep. “We zetten alle kanalen in om personeel te werven, maar dat is niet genoeg. Als er te weinig vissen in de vijver zitten, moet je op zoek naar andere vijvers.”

Voordat de buitenlandse psychiaters hier aan de slag kunnen, moeten ze wel Nederlands leren. Voor Novadic-Kentron is dit de moeite waard: “Er zijn simpelweg te weinig zorgprofessionals in Nederland.” De organisatie is ook van plan om op dezelfde manier buitenlandse verpleegkundigen te werven.

Momenteel staan er honderden vacatures open bij GGZ-instellingen in Brabant. Het personeelstekort beperkt zich lang niet alleen meer tot de verzorgende rollen, maar wordt nu in alle lagen van de organisaties gevoeld.

“Ook onze telefonistes en secretaresses geven aan dat ze meer werkdruk ervaren", laat Rebekka Veraa, HRM Manager bij de Brabantse GGZ-organisatie Apanta weten.

"We moeten oppassen voor een neerwaartse spiraal."

Volgens Zwiep is het zaak om te voorkomen dat het personeel langdurig uitvalt. “Het feit is dat we tekorten hebben", zegt hij. “Hierdoor is het risico op een te hoge werkdruk groter. We moeten oppassen voor een neerwaartse spiraal.”

Dat de werkdruk en het personeelstekort hoog zijn, blijkt wel uit de lange wachttijden voor geestelijke gezondheidszorg. Momenteel zijn dit de langste wachttijden per regio in Brabant, volgens de gegevens van Vektis uit augustus 2022:

  • West-Brabant: 31 weken voor eetstoornissen.
  • Midden-Brabant: 28 weken voor schizofrenie.
  • Zuidoost-Brabant: bijna 28 weken voor neurobiologische ontwikkelingsstoornissen.
  • Noordoost-Brabant: 31 weken voor persoonlijkheidsstoornis.

Volgens Zwiep is preventie de sleutel tot een duurzame oplossing. Om ervoor te zorgen dat het bijvoorbeeld niet tot verslavingszorg hoeft te komen. “Daar zit de uitdaging voor de hele zorgsector, de politiek en de verzekeraars. Volgens ons is voorkomen altijd beter dan genezen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!