Wilma werkt al het hele jaar hard aan kerstpakketten ondanks haar ziekte

11 oktober 2022 om 20:00 • Aangepast 24 maart 2023 om 11:41
nl
Glutenvrije koekjes, suikervrije snoepjes en verse cakejes. Kerst is nog ver weg, maar de 38-jarige Wilma is al sinds januari van dit jaar bezig met het inzamelen van donaties voor haar kerstpakketten, bestemd voor mensen met voedselintoleranties en allergieën. En dat doet ze ondanks haar ziekte vol enthousiasme.
Profielfoto van Valerie van den Broek
Geschreven door
Valerie van den Broek

Negen jaar geleden begon ze ermee, en nu zorgt ze voor bijna tachtig kerstpakketten voor kinderen, volwassenen en gezinnen met voedselintolerantie en allergieën. En ook mensen die het financieel zwaar hebben, vergeet ze niet. "Die vallen anders tussen wal en schip."

“Mijn man en kind helpen mee met het inpakken.”

Eerst kwam de inhoud van de pakketten uit haar eigen portemonnee. Maar omdat ze niet meer kan werken vanwege haar ziekte, is ze afhankelijk van donaties. Wilma heeft reuma en ME (Myalgische Encefalomyelitis), een ziekte waardoor de linker- en rechterkant van haar lichaam uitvallen, ze vaak uitgeput is, en geheugenverlies heeft.

Maar dit stopt haar niet om de mensen om haar heen te helpen. “Ik kan zelf niks meer tillen”, zegt ze. “Maar ik lees alles voor wat er in de dozen moet, en mijn man en kinderen helpen mee met het inpakken.”

Dit gaat heel nauwkeurig, voegt ze toe. Ze weet precies wat waar in moet. “Ik lees ook alle allergieën voor, daarna check ik het voor de eerste keer, en daarna nog een keer, om zeker te weten dat we alles goed inpakken.”

Wilma doet haar best om aan specifieke etenswaren te komen. Ongeveer vijftig van de pakketten zijn voor mensen met voedselintoleranties. Het gaat van gluten-, tarwe- en lactose-intolerantie tot pinda-, melk- en suikerallergieën.

Het inzamelen van donaties en het zoeken van bedrijven die haar willen helpen, gaan moeizaam, voegt ze toe. Terwijl vorige jaren donaties vlot binnenstroomden, is nu 80 procent van de bedrijven die doneerde, afgehaakt. “Ik snap het ook wel, alles wordt duurder. Maar ik weet ook niet waar ik rekening mee moet houden”, zegt ze.

“Een pak van gluten- en tarwevrije koekjes kan al 5 euro kosten”, zegt Wilma. "Soms heb je bedrijven die na sinterklaas nog wat lactosevrije chocoladeletters over hebben omdat die niet zo goed verkopen. Ik hoop natuurlijk voor die bedrijven dat ze de chocoladeletters verkopen voor hun eigen omzet, maar stiekem hoop ik dat er nog wat overblijft voor mijn pakketten.”

"Ik zou de kinderen zo graag met iets nieuws willen verrassen."

Naast etenswaren vindt Wilma het leuk om speelgoed en kleding in de pakketten te stoppen. “Vaak zijn de spullen tweedehands, en dat vinden de kinderen ook heel leuk, maar ik zou ze ook zo graag met iets nieuws willen verrassen”, zegt ze.

Het aantal mensen dat bij de 38-jarige een pakket komt halen, neemt ieder jaar toe. Soms zijn het l nieuwe gezichten, maar toch ook veel bekenden van vorige jaren. “De nood wordt steeds hoger”, vertelt ze. “Je hoopt toch dat de mensen die het financieel zwaar hebben eruit komen, vooral omdat alles duurder wordt de laatste tijd.”

Wilma is al lang bezig om iets te doen voor mensen die het nodig hebben, en is niet van plan om er mee te stoppen. “Ik denk aan de kindjes, daar doe ik het voor”, zegt ze. “Als ik het niet doe, wie doet het dan wel?”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!