Bart heeft door zijn handicap een enorm energieverbruik: 'Het wordt lastig'

11 oktober 2022 om 17:50 • Aangepast 18 oktober 2022 om 12:21
nl
We proberen allemaal te bezuinigen op stroom en gas, maar wat nou als je dat niet kunt omdat je chronisch ziek bent? Bart van Riet uit Bergeijk heeft een ernstige spierziekte en is daardoor afhankelijk van apparatuur die veel stroom verbruikt. "Ik kan niet zomaar een dag mijn rolstoel niet opladen."
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Bart heeft Duchenne, een ernstige aangeboren ziekte waardoor zijn spieren steeds zwakker worden. De meeste mensen met die aandoening worden niet ouder dan 30 jaar, maar Bart is inmiddels 42.

Hij kan alleen zijn handen nog bewegen en praten, en hij brengt zijn dagen door in een elektrische rolstoel. Maar dat is niet het enige waar Bart afhankelijk van is. "Ik heb een douchebrancard, een oplaadbare tillift en een hoestmachine (die ondersteunt bij het ophoesten van slijm uit de luchtwegen, red.) die opgeladen moeten worden. Daarnaast zitten mijn verstelbare bed en mijn beademingsapparatuur altijd in het stopcontact. En de elektrische deuren verbruiken de meeste stroom", zegt hij.

"Ik ben oplossingen aan het bedenken, maar zou niet weten hoe."

Bart woont samen met zijn vrouw en een verzorgster in een appartement en verbruikt jaarlijks 4700 kilowattuur aan stroom. Dat is ruim twee keer zoveel als een gemiddeld gezin.

De maatregelen van de overheid om de energieprijzen omlaag te schroeven bieden voor de meeste mensen verlichting. Maar niet voor Bart, want wie meer dan 2900 kilowattuur verbruikt, betaalt voor die extra energie bijna twee keer zoveel. Volgens zijn energieleverancier zou dat betekenen dat Bart uiteindelijk meer dan 200 euro per maand duurder uit is.

Voor iemand met een uitkering een flinke domper. "Ik ben oplossingen aan het bedenken, maar zou niet weten hoe", vertelt Bart. Ik woon in een huurappartement zonder zonnepanelen. Ik kan de stekker van de deur eruit trekken, maar als er iets is, kan ik niet meteen uit m'n huis. Ik laad mijn rolstoel soms al minder op, maar ik kan verder niet minderen mijn energieverbruik. Anders heb ik geen beademing, geen warme handen en dan kan ik niet werken."

Bart hoopt dat er van bovenaf een regeling komt om mensen zoals hij te compenseren. "Anders denk ik dat het moeilijk gaat worden", aldus Bart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.