Kim (37) is moeder van 4 jonge kinderen en heeft parkinson

14 oktober 2022 om 07:00 • Aangepast 21 oktober 2022 om 13:51
nl
Ze is nog maar 37. Maar toch heeft Kim Verbaarschot uit Deurne de ziekte van Parkinson. Haar diagnose kreeg ze een jaar geleden. “In het begin had ik last van kramp in mijn voet en een trillend been. Ik ben naar de huisarts gegaan en die heeft me doorverwezen naar de neuroloog en toen kreeg ik de diagnose. Parkinson komt steeds meer voor en het treft ook steeds vaker jonge mensen.”
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Dat is iets wat niet veel mensen weten, vertelt Kim. De jongste patiënt bij wie de ziekte is vastgesteld is zelfs nog maar 13 jaar oud. Parkinson is een progressieve ziekte. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd toenemen en uitbreiden. Kim heeft nu alleen nog maar last van de rechterkant van haar lichaam.

“Dingen die je normaal op de automatische piloot doet, werken nu niet meer aan mijn rechterkant. Schrijven en typen gaat bijvoorbeeld niet automatisch. Ik sleep ook met mijn been. Ik moet er goed bij nadenken dat ik mijn voeten goed optil en een stap zet", zo vertelt ze in het Omroep Brabant tv-programma Brabant Vandaag.

Kim werd jong moeder en heeft 4 kinderen. Tot enige tijd geleden combineerde ze dat moeiteloos met een drukke baan en een actief sociaal leven. “Multitasken, veel dingen naast elkaar doen, zit er niet meer in.”

"Het kost me iets meer moeite om gesprekken bij te houden."

Parkinson verandert levens ingrijpend. Maar door medicatie valt dat voor Kim nog enigszins mee. "Ik kan bijna alles doen zoals ik wil. Wel ben ik bijvoorbeeld eerder moe op verjaardagen. Het kost me iets meer moeite om gesprekken bij te houden."

Ze werkt zelf in de zorg, waarbij ze ook met parkinsonpatiënten te maken heeft. “Ik kan gewoon blijven werken. Ik heb nu medicijnen waardoor ik het redelijk onder controle heb en heb heel fijne collega’s die ondersteunen waar het nodig is. Of het mij zo vergaat als de patiënten die ik ken, weet ik niet. Parkinson is bij iedereen anders. Niemand weet hoe de toekomst er uitziet, ik ga daar nu nog niet over nadenken. Ik hoop dat er meer onderzoek gedaan wordt en dat meer geld ingezameld wordt.”

Het is belangrijk dat mensen meer van parkinson weten en geld doneren, zegt Kim. Ze is dan ook samen met twee anderen het gezicht geworden van een campagne van ParkinsonNL die dinsdag gestart is. “Wij zijn niet te stoppen, parkinson wel”, luidt het thema.

“Het kan iedereen treffen. Ik hoop dat ik nog veel profijt kan hebben van nieuwe ontwikkelingen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone