Brabant's Got Talent: 'Blonde Elvis' door naar finale

17 oktober 2022 om 14:12 • Aangepast 17 oktober 2022 om 14:58
nl
Vrijdagavond zagen de kijkers van Holland’s Got Talent hoe Bart van Gijn met paard en al het podium beklom. Met het countrynummer Your Man van Josh Turner schopte hij het vervolgens tot de finale. Tijd om dit talent uit Uden eens wat beter te leren kennen. ‘Ik zong het liefst alleen op mijn kamer, de halve finale van Holland’s Got Talent werd 1,3 miljoen keer bekeken.’
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

“De concurrentie was enorm”, reageert Bart van Gijn maandag na de uitzending. “Ik trad bijna als laatste op. Ik zag de andere kandidaten en durfde niet te hopen dat ik door zou zijn.” Niets bleek minder waar: vrijdag 28 oktober staat de Udenaar in de finale van de talentenjacht.

“Ik ben een beetje blijven steken in de jaren vijftig”

Op sociale media werd veel op het optreden gereageerd. ‘Overweldigend’ vond Bart dat. Begrijpelijk, als je bedenkt dat hij nooit eerder voor een groot publiek heeft gespeeld: “Ik zing het liefst op mijn kamer”, vertelt hij bescheiden. “De laatste jaren deed ik wel eens een klein optreden voor wat mensen die ik kende, en dat vond ik al heel spannend”, lacht hij.

Sommigen beweren dat Elvis is opgestaan, de juryleden vroegen zich tijdens Barts auditie zelfs af of hij niet playbackte. Bijzonder is het wel: een jongen van 25 die fan is van Elvis. Bart vertelt: “Toen ik zes jaar oud was vroeg ik een CD aan mijn vader en die heb ik sindsdien helemaal grijsgedraaid.” Toen was de stap naar meer country- en gospelmuziek snel gemaakt. “Ik ben een beetje blijven steken in de jaren vijftig”, lacht hij.

Bart als Elvis in 2008 op het Knorfestival in Uden
Bart als Elvis in 2008 op het Knorfestival in Uden
“Elvis heeft me veel geleerd over hoe ik zelf in het leven sta”

Wat er dan zo geweldig is aan Elvis? “Natuurlijk zijn stijl en muziek, maar ook zijn eigen levensverhaal en spirituele ontwikkeling zijn een inspiratie voor me”, vertelt Bart. “Het heeft me veel geleerd over hoe ik zelf in het leven sta.”

Ook vóór dit avontuur zat de Udenaar zeker niet stil. Naast de muziek doet hij namelijk ook twee studies. “Ik wilde altijd strafrechtadvocaat worden. Door een samenloop van omstandigheden en de inspiratie uit de gospelmuziek besloot ik ook religiewetenschappen te doen.” Hij ging een tijdje in een klooster wonen en vond zijn geloof terug.

Nu laat hij de advocatuur steeds meer varen en kiest voor een carrière als geestelijk verzorger. “Dat wil ik in het leger gaan doen, ik heb zelfs al een baan vanaf december.” Hij hoopt zijn werk en het zingen te kunnen combineren: “Door de week in het leger werken en in het weekend lekker zingen.”

Wachten op privacy instellingen...
“Ik wilde niet afgaan op tv”

Zijn deelname aan Holland’s Got Talent kwam toch als een verrassing voor Bart. Hij had zich jaren geleden al aangemeld, maar toen deden ze daar niets mee. Jaren later belden ze hem terug. Hij zei niet meteen ja: “Ik twijfelde; ik ben druk met mijn studies en vond het ook wel spannend. Voor een groepje bekenden ben ik al zenuwachtig en ik wilde niet afgaan op tv.” Toch deed hij het uiteindelijk: “Ik was bang dat ik spijt zou krijgen als ik niet mee zou doen.”

“In de finale gaan we terug in de tijd”

Voor Omroep Brabant geeft Bart een tipje van de sluier van wat we in de finale kunnen verwachten: “Het wordt sowieso weer een countrynummer, maar dat is misschien geen grote verrassing. Ik kan ook verklappen dat we weer terug in de tijd gaan.” Het nummer dat hij afgelopen vrijdag zong is namelijk ‘slechts twintig jaar oud’. "Heel modern", voegt de Udenaar lachend toe. “Dat is flink uit mijn comfortzone. Net als mijn auditie wordt dit liedje in ieder geval een stuk ouder.”

Bart is niet de enige Brabander die het tot de finale van Holland’s Got Talent schopte. Ook dansgroep LiFe Family uit Maaskantje is door naar de finale. De hiphopgroep van 38 dansers is, net als Bart, op vrijdag 28 oktober te zien op RTL 4.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.