Bakker stopt er na 110 jaar mee vanwege hoge energieprijzen: 'Janken'

18 oktober 2022 om 22:15 • Aangepast 19 oktober 2022 om 11:23
nl
Johan van den Broek stopt ermee. Na maar liefst 110 jaar gaan de deuren van Bakkerij van den Broek in Geldrop dicht. Niet omdat Johan (71) met pensioen wil. Openblijven is simpelweg niet rendabel meer vanwege de hoge gasprijzen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"Ik ben de derde generatie. Mijn zoon zou het dit jaar overnemen. Maar toen ging Poetin moeilijk doen en gingen de energieprijzen omhoog. We zouden in januari nog een keer kijken naar de overname, maar dat is niet haalbaar. Vorig jaar betaalde ik 1300 euro per maand aan gas, later 2800 euro en nu is dat 15.000 euro. Daar kun je niet tegenop bakken."

Het brood duurder maken is geen optie. "Dan moet ik broden van 6 euro gaan verkopen. Mensen willen nu juist allemaal goedkoop brood, die houden de hand op de knip."

"Klanten vinden het verschrikkelijk".

De deuren van de bakkerij sluiten op 1 november. Elf medewerkers moeten op zoek naar ander werk en ook de zoon van Johan kan gaan solliciteren. "Klanten vinden het verschrikkelijk. Ik kan zelf wel janken. Deze zaak was nog van mijn grootouders. Die had nog jaren moeten bestaan."

"Ik hoop dat dit kabinet ooit hetzelfde overkomt."

Het kabinet in Den Haag komt een deel van de mkb'ers tegemoet met financiële steun, mits hun energiekosten overeenkomen met minimaal 12.,5 procent van de omzet. De meeste bakkers vallen hieronder. Maar van den Broek heeft geen goed woord over voor de steunmaatregel. "Die is pas vanaf april aan te vragen. Dan ben ik met deze energieprijzen allang failliet. Dat wil ik nu voorkomen door zelf te stoppen. Jammer want november en december zijn hele goede maanden. Maar als ik open ga draai ik verlies. Ik hoop dat dit kabinet ooit hetzelfde overkomt."

LEES OOK: Bakker stopt ermee: 'Brood zou nu 5 of 6 euro moeten gaan kosten'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.