Anne werkte anderhalf jaar als vuilnisvrouw en leerde daar veel van

21 oktober 2022 om 12:24 • Aangepast 2 november 2022 om 09:57
nl
Eigenlijk schaamde ze zich een beetje toen ze bij de vuilnisophaaldienst ging werken: Anne van der Steen uit Eindhoven. Ze dacht dat andere mensen haar als 'mislukt' zouden beschouwen. Datzelfde gevoel kwam ze bij haar collega's tegen. Mensen die op een verjaardag niet durven zeggen dat ze vuilnisman zijn. Anne dompelde zich anderhalf jaar onder in de wereld van de afvalophalers. Ze maakte er een documentaire over die woensdag bij de VPRO wordt uitgezonden: 'Anne en de vuilnismannen'. Zondag vertelt ze erover in het praatprogramma KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Anne is eigenlijk theatermaker. Maar door corona werd ze werkloos en besloot ze bij de vuilnisophaaldienst te solliciteren. Ze kon een dag later al beginnen. Die eerste dag was geen feest. Ze zat in de cabine met een collega met extreem rechtse sympathieën die voortdurend racistische uitspraken deed. En ze had gedacht dat ze werkkleding zou krijgen, maar ze kreeg alleen een hesje. En dus stond ze in haar goeie kleren achter op de wagen.

Toch ging ze een dag later weer terug en bleef ze anderhalf jaar bij de ophaaldienst werken. Ze merkte dat ze haar dag leuk kon maken door gesprekken aan te gaan met haar collega's, met mensen die ze anders nooit tegen zou zijn gekomen. Zelfs achter die collega van die moeilijke eerste dag bleek een mens te zitten met een verhaal, ontdekte ze. Het is de boodschap die ze graag wil meegeven in haar documentaire: praat ook met mensen die ver van je af staan.

Verder in KRAAK
Hoogleraar Maarten Steinbuch van de Technische Universiteit in Eindhoven komt in KRAAK vertellen over de snelle opmars van het elektrisch rijden.
En het gaat goed met John Pereira uit Eindhoven. Heel Brabant zag zijn hart kloppen. Want hij werd eind september live op TV aan zijn hart geopereerd. Inmiddels heeft hij de uitzending zelf ook, stukje bij beetje, terug gekeken.

KRAAK wordt elke zondag live uitgezonden om 12 uur en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.