Harrie (81) speurde bovenop toren naar de Russen tijdens Koude Oorlog

22 oktober 2022 om 18:20 • Aangepast 2 november 2022 om 10:13
nl
Precies zestig jaar geleden stond Harrie Zegers op de uitkijk in Maashees. Vanuit een speciaal voor de Koude Oorlog opgetrokken luchtwachttoren moest hij helpen om Brabant te beschermen tegen vijandelijke vliegtuigen van de Sovjet-Unie. Ook toen dreigde er een kernoorlog, maar angstig was Harrie niet. “We hadden geen idee.”
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

In 1962 werd hij opgeroepen om als vrijwilliger de toren te gaan bemannen. Deze zaterdag staat Harrie opnieuw op de bijna tien meter hoge uitkijkpost in Maashees. “Hier stonden we dan met z’n tweeën of drieën”, vertelt hij. “Een persoon keek door de verrekijker en de ander hield contact met de basis in Eindhoven om door te geven wat we zagen.”

"Ik kwam er pas achter dat die bunker bedoeld was om te schuilen voor kogels.”

De toren werd in de jaren vijftig gebouwd, omdat de spanningen tussen de VS en de Sovjet-Unie steeds verder opliepen. Een wereldwijde kernwapenoorlog kwam dichterbij en op deze manier konden ook laagvliegende toestellen onderschept worden.

De verrekijker is er nu niet meer, maar de bunker waarin Harrie tijdens de oefeningen zat nog wel. “Ik dacht altijd dat dat een schuilhutje was voor de regen. Twee dagen geleden kwam ik er pas achter dat die gepantserd was met stalen platen en bedoeld was om te schuilen voor rondvliegende kogels.”

"Door alle communicatie op tv weet je nu veel beter wat er aan de hand is."

Angst voor de Sovjets of een atoomoorlog hadden Harrie en zijn compagnons toen niet. “Ik was 21 en stond daar niet bij stil. Ik vond het vooral een leuke en interessante taak.” Dat is nu wel anders. “We hadden toen alleen de krant, maar door alle communicatie op tv weet je nu veel beter wat er aan de hand is. Nu voel ik dat er een serieuze dreiging is en dat voelt niet goed aan.”

Harrie heeft uiteindelijk maar een paar keer op de wacht gestaan, omdat het nut van de torens al gauw achterhaald bleek. “Achteraf hebben we niks kunnen betekenen”, lacht hij. “We hebben nooit een Rus gezien en terwijl we opgeleid werden, was de radar al verbeterd. Dus we zaten daar eigenlijk voor spek en bonen.”

De luchtwachttoren in Maashees, die ook wordt beschreven in het deze week uitgekomen boek 'Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog' kan ook zondag worden bezichtigd en beklommen. In verband met het Koude Oorlog Weekend zijn er ook activiteiten in Fort Altena, Oss en Valkenswaard.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.