Motorcross, karten en schieten in het nauw in Berghem, bestuur is het zat - Omroep Brabant

Motorcross, karten en schieten in het nauw in Berghem, bestuur is het zat

26 oktober 2022 om 12:30 • Aangepast 26 oktober 2022 om 18:50
nl
De Stichting Nieuw Zevenbergen is het na veertien jaar strijd meer dan zat. Nog steeds wil de gemeente Oss niet meewerken aan een nieuwe milieuvergunning en vernieuwd bestemmingsplan voor het motorcrosscircuit, de kartbaan en de schietbunker in Berghem. Volgens de stichting is dit is keihard nodig om de boel rendabel te houden. Het bestuur zegt daarom op te stappen, waardoor de activiteiten dreigen te verdwijnen. Alleen een snelle oplossing kan de zaak nog redden.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Sportpark Nieuw Zevenbergen, vlakbij knooppunt Paalgraven, is een van de weinige terreinen in Brabant waar lawaaisport nog is toegestaan. Maar de kans is groot dat ook dit motorpark verdwijnt. De Stichting Nieuw Zevenbergen(SNZ) heeft al jaren plannen om het sportpark te herontwikkelen en te professionaliseren, maar de gemeente Oss werkt volgens hen niet mee. Ze zijn dat spuugzat.

"Het ambtelijk apparaat ziet steeds beren op de weg of verzint ze wel."

"Komende vrijdag hebben we eindelijk weer een gesprek met de gemeente Oss", zegt Johan Becker, voorzitter van SNZ. "Maar als ze dan niet met een oplossing komen, stappen we als bestuur op en heffen we ook de stichting op. In principe hebben wij dat al besloten, maar dan wordt het definitief. Dan is er een groot probleem, want de vergunningen van onze gebruikers staan op naam van de stichting. Maar we blijven niet aan een dood paard trekken."

Het probleem is dat het sportpark in Berghem nog steeds op een oude vergunning uit 1993 draait. Oss liet in 2008 bij de Raad van State een herziening van tafel vegen en daarna kwam er niets meer van de grond. "Het ambtelijk apparaat ziet steeds nieuwe beren op de weg", zegt Becker over de reden. "Of ze verzinnen ze wel. Toezeggingen worden gedaan, maar niet nagekomen."

"Het afblazen van de MXGP was niet nodig en komt door pure onkunde vanuit de gemeente."

Ondernemer Jeffrey van den Biggelaar, die de kartbaan exploiteert, heeft veel last van de stroperigheid van de gemeente Oss. "We willen graag onze openingstijden aanpassen, maar dat mag in verband met geluidshinder niet volgens de huidige vergunning", zo zegt hij. "Maar de geluidsarme en elektrische karts maken niet het geluid van die uit 1993. Laat ik het er maar op houden dat het ontzettend lang duurt voordat er actie komt."

Voorzitter Johan Becker draait er niet omheen: "De gemeente Oss is een onbetrouwbare partner. Dat bleek ook weer met de organisatie van de MXGP die onlangs is afgeblazen. Dat was helemaal niet nodig en komt door pure onkunde vanuit de gemeente. Ze willen niet luisteren en we weten nog steeds het probleem niet."

"De gemeente komt nooit tot daden", vervolgt Becker. "Ze vervallen in radiostilte en dat is niet fatsoenlijk. Ook de huidige wethouder deed weer valse beloften en dat nemen wij hoog op."

"We hebben het gevoel dat we flink voor de gek worden gehouden."

Zo hoog zelfs dat het bestuur is opgestapt en pas weer in functie komt als er direct iets wezenlijks verandert. Vrijdag is er ineens weer een gesprek mogelijk. De grote vraag is waarom de gemeente zo stroperig handelt en een nieuwe vergunning al jaren opzout. De erfpacht verloopt in ieder geval op 1 januari 2024.

"Als de gemeente andere plannen heeft met ons terrein moeten ze daar eerlijk en helder in zijn", zegt Johan Becker. "Er ligt een goedgekeurd akoestisch rapport, we zitten 3 decibel onder de wettelijke geluidsnorm en we kunnen zo een nieuwe geluidswal bouwen. We hebben het gevoel dat we flink voor de gek worden gehouden."

De gemeente laat in een schriftelijke reactie weten dat het inderdaad lang duurt en dat ze dat vervelend vinden. Maar dat het een complexe situatie is waar hard aan gewerkt wordt om die op te lossen. De gemeente zegt haar best te doen om toch samen met de Stichting Nieuw Zevenbergen tot een oplossing te komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.