Wouter bedenkt de ruzies tussen Donald Duck en buurman Bolderbast

25 oktober 2022 om 10:43 • Aangepast 25 oktober 2022 om 15:19
nl
De Nederlandse Donald Duck bestaat vandaag precies zeventig jaar. Al bijna vier generaties lezers volgen de avonturen van 's werelds beroemdste eend en zijn Duckstadsgenoten in het blad. Veel van hun avonturen ontstaan in het brein van Wouter Goudswaard uit Bergen op Zoom.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

Wie kent ze niet: Donald Duck, zijn ondeugende neefjes Kwik, Kwek en Kwak, vrijetijdsdetective Mickey Mouse, uitvinder Willy Wortel en nog een flink aantal andere bewoners van Duckstad. "Het is superleuk dat de Donald Duck al zeventig jaar deel uitmaakt van de Nederlandse cultuur", zegt een trotse Wouter. Waar ook hij begon als groot fan van de avonturen, groeide hij uit tot de bedenker van vele verhalen. "Gelukkig blijven de ideeën maar komen."

"Donald heeft vaak ruzie met Bolderbast, daar moet je wel rekening mee houden in het verhaal."

Wouter (31) doet het werk al een jaar of drie. Hij komt op verschillende manieren aan ideeën voor nieuwe verhalen. "Soms bedenk ik zelf iets, soms krijg ik het van de redactie te horen. Maar er zijn ook nog steeds lezers die brieven sturen waar we ideeën uit kunnen halen." Het 'brein van Duckstad' zit momenteel op de bank in Bergen op Zoom te werken aan een nieuw verhaal. "Ik ga iets doen met buren. Daarbij schrijf ik eerst op wat daar allemaal bij past", legt hij uit. "Zo kan het bijvoorbeeld gaan over pakketjes aannemen voor je buurman, op de koffie gaan en ga zo maar door. Alles kan."

Wouter  tekende zichzelf tussen de Duckstadbewoners (foto: ©Disney).
Wouter tekende zichzelf tussen de Duckstadbewoners (foto: ©Disney).

De karakters hebben inmiddels een lange geschiedenis en een duidelijke eigen persoonlijkheid. Daar moet je volgens Wouter wel goed bij stilstaan als je werkt aan een nieuw verhaal. "Donald heeft vaak ruzie met buurman Bolderbast, dus helemaal vredig zal het verhaal waarschijnlijk niet verlopen."

"Ik teken de verhalen niet, maar maak wel een ruwe schets."

Voordat de verhalen van Wouter in de Donald Duck staan, moet er nog een hoop gebeuren. "Ik teken de verhalen niet zelf, maar maak wel een ruwe schets." Die gebruiken de tekenaars dan voor de eindversie. Of Wouter zelf ook wel eens in Duckstad rondloopt? "Nee", zegt hij lachend. "Dat moeten we gewoon aan Donald en zijn vriendjes laten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!