Diesel dreigt te verdwijnen bij lokale pomp door nieuwe Rusland-boycot

26 oktober 2022 om 14:35 • Aangepast 3 november 2022 om 10:24
nl
De kans is groot dat je bij sommige tankstations in Nederland straks geen diesel meer kunt krijgen. Dat is het gevolg van nieuwe Europese sancties tegen Rusland. "Er ontstaat nu al schaarste, dat zie je aan de dure dieselprijzen aan de pomp", zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA).
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Waarschijnlijk gaat de boycot op Russische olie later dit jaar al in. Daarmee komt ook een verbod op het importeren van diesel uit Rusland. Op dit moment is Nederland voor een groot deel afhankelijk van die Russische diesel.

Dat betekent dat er steeds meer, vaak veel duurdere diesel uit andere landen moet komen. Maar dat is volgens Klok geen zekerheid. "De voorraden zijn grillig en totaal onvoorspelbaar."

Gevolgen voor lokale pompstations
We hoeven volgens Klok niet bang te zijn dat diesel op zal raken bij grote merken als Shell en Texaco. Dat ligt anders bij de lokale, goedkopere pompstations met merkloze brandstoffen.

"De automobilist in Nederland is de dupe", vertelt Klok. "Mensen met een dieselauto betalen al veel meer wegenbelasting dan benzinerijders en nu is de brandstof ook nog fors duurder dan benzine. Het loont niet meer om diesel te rijden."

De landelijke adviesprijs voor een liter is momenteel 2,26 euro, zo'n 50 cent meer dan een jaar geleden. "Als het kabinet niet eerder dit jaar een accijnsverlaging had doorgevoerd zou de prijs voor een liter diesel nu 2,40 euro zijn, een absoluut record", zegt Klok.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.