Nepalese kinderen horen weer beter dankzij KNO-arts Arvid van het ETZ

26 oktober 2022 om 21:16 • Aangepast 8 november 2022 om 12:43
nl
KNO-arts Arvid Kropveld van het ETZ-ziekenhuis in Tilburg heeft al een aantal jaren een hechte band met Nepal. Om de zoveel tijd vliegt hij naar het Aziatische hooggebergte om daar kinderen met gehoorproblemen te helpen. Naast een goede zorg voor de kinderen, probeert hij ze op die manier ook een betere toekomst te geven. Vrijdag vertrekt Kropveld met een team van zeven mensen naar Nepal.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

"Een op de vier kinderen in Nepal heeft gehoorproblemen", vertelt Kropveld in Brabant Vandaag. "Onze reis heeft dit keer een tweeledig doel: we gaan mensen opleiden en bijscholen om de gehoorapparaten van de kinderen aan te meten. Daarnaast gaan we de KNO-artsen in Nepal bijscholen over het opereren van oren."

In 2016 hoorde hij van een bevriende tandarts dat er in Nepal veel kinderen met gehoorproblemen zijn. "Ik ben daar gaan kijken. De goede zorg die wij in Nederland hebben, is daar niet vanzelfsprekend. Als je op tijd bij een oorziekte of een oorontsteking bent, voorkom je erger. Het is belangrijk om je oren goed te verzorgen. We willen daarvoor ook begrip kweken in de scholen."

"Een slechthorend kind krijgt maar de helft mee van wat er in de klas wordt gezegd."

Goed kunnen horen is erg belangrijk voor de toekomst van kinderen. "Een slechthorend kind krijgt maar de helft mee van wat erin de klas wordt gezegd. Een leerling kan dan niet het optimale uit zijn kwaliteiten halen. Nepal is zo'n arm land, daar heb je alle talenten nodig om te ontsnappen aan de armoede. Alleen met de juiste kennis en een goede opleiding kun je een mooie toekomst opbouwen."

Om dat te bereiken voor de Nepalese kinderen met gehoorproblemen, richtte Kropveld de Stichting Kind en Oor op. "Ik vind dat we in Nederland heel bevoorrecht zijn. Als je hier een talent hebt, kom je uiteindelijk wel goed terecht. In Nepal is dat niet aan de orde. Talentvolle kinderen zitten daar op dovenschooltjes omdat er bijvoorbeeld geen geld is voor gehoortoestellen. Ik wil gewoon wat terugdoen."

"Sinds de gehoorapparaten kunnen ze dromen van een mooie toekomst."

Kropveld haalt veel voldoening uit zijn werk voor de stichting. "In 2018 hebben we gehoortoestellen gegeven aan kinderen die op een internaat zaten. Ver verwijderd van hun familie. Pakweg drie keer per jaar gingen ze naar huis en gebruikten daar alleen gebarentaal. Sinds de gehoorapparaten wonen ze thuis, volgen regulier onderwijs en kunnen ze dromen van een mooie toekomst."

De reizen van de stichting worden bekostigd met giften en donaties en zijn te volgen op internet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!