Bevolking groeit vooral door immigratie, minder geboortes

27 oktober 2022 om 16:30 • Aangepast 8 november 2022 om 15:48
nl
De Nederlandse bevolking is, vooral door immigratie, in de eerste negen maanden van dit jaar met 191.000 mensen toegenomen. Dat is ook in Brabant te zien. In Eindhoven, Waalre, Someren, Reusel-De Mierden en Dongen is de toename het grootst van Brabant.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de toename vooral door immigratie. Er werden namelijk minder baby's geboren dan in dezelfde periode in 2021 en er overleden relatief veel mensen.

Op veel plekken dragen Oekraïense vluchtelingen bij aan het cijfer. De meesten van hen vestigden zich in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere.

De grootste bevolkingsgroei in Brabant is door het CBS geconstateerd in Dongen: bijna 2,9 procent. In Loon op Zand is de groei het kleinst, met maar 0,13 procent.

Meer bevolking door oorlog
Volgens het statistiekbureau vonden zo'n 318.000 mensen uit het buitenland een nieuw thuis in Nederland. Daarvan kwam ongeveer een derde uit Oekraïne. Vooral in de eerste maanden na de inval van Rusland in februari van dit jaar, kwamen relatief veel mensen vanuit Oekraïne naar Nederland.

Niet alle immigranten die naar Nederland komen, blijven. Een deel gaat weer terug of vertrekt naar een ander land. Vooral in het derde kwartaal trok de emigratie vanuit Nederland naar het buitenland weer aan. Dit zijn deels vluchtelingen uit Oekraïne die Nederland weer hebben verlaten.

Ook schreven meer mensen uit onder andere India, Turkije, Syrië en Afghanistan zich in bij een Nederlandse gemeente.

Coronababyboom
Nadat er vorig jaar sprake was van een heuse 'coronababyboom', lijkt het aantal geboortes dit jaar af te vlakken. Tegelijk was de sterfte relatief hoog.

Hoe is bevolkingsgroei in jouw gemeente? Dat kun je hieronder in het kaartje zien:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.