PSV stunt tegen Arsenal en is door naar knock-outfase Europa League

27 oktober 2022 om 20:37 • Aangepast 8 november 2022 om 13:51
PSV heeft donderdagavond gestunt in de groepsfase van de Europa League. In eigen huis werd Arsenal met 2-0 verslagen. Door het verlies van Bodø/Glimt in Zürich is PSV zelfs al verzekerd van de volgende ronde in het tweede Europacuptoernooi.

In de eerste helft was het al twee keer feest toen Xavi Simons en Cody Gakpo de doelman passeerden, maar werd ook tot tweemaal toe het doelpunt van PSV afgekeurd vanwege buitenspel.

Na 55 minuten spelen was er alsnog een uitbarsting van vreugde in Eindhoven toen Joey Veerman de thuisploeg verdiend op voorsprong zette.

Luuk de Jong
Na een gezapige eerste helft begon de tweede helft veel leuker. PSV bracht Luuk de Jong en met de spits in het elftal ging de thuisploeg gelijk beter voetballen. De lange aanvalsleider zette na een slimme actie Veerman in scoringspositie. De middenvelder schoot beheerst de 1-0 binnen.

Dat De Jong gemist werd bij PSV de afgelopen weken, werd niet onder stoelen of banken gestoken. Maar dat hij bij zijn terugkeer direct zo'n belangrijke invloed zou hebben, had niemand durven dromen.

Nog geen tien minuten na de openingstreffer viel ook de 2-0. Bij een corner zat doelman Aaron Ramsdale helemaal mis, waarna de spits met het hoofd de tweede Eindhovense treffer binnenknikte.

De definitieve beslissing leek nog voor de 70e minuut te vallen toen Gakpo het eindstation was van een goede counter, maar voor een derde keer stond een PSV-aanvaller buitenspel bij een doelpunt. Niet veel later was De Jong dichtbij de 3-0. Zijn kopbal ging echter nipt voorlangs. Behalve De Jong was ook Simons weer van onschatbare waarde in het aanvalsspel van PSV.

Goed nieuws uit Zürich
Het zou een wonder zijn als PSV zich deze donderdag al zou kwalificeren voor de volgende ronde van de Europa League. Dat zei trainer Ruud van Nistelrooij woensdagmiddag bij de persconferentie. De Eindhovenaren moesten dan een beter resultaat behalen dan concurrent Bodø/Glimt.

De Noren kwamen in Zürich nog op voorsprong, maar 20 minuten voor tijd moesten ze de gelijkmaker slikken. Een tussenstand waarmee PSV zeker tweede zou worden in de poule.

Het was in de laatste paar minuten niet meer spannend of PSV de voorsprong vast zou houden maar of de Noren nog zouden winnen. Dat gebeurde niet, sterker nog: de winst ging met 2-1 naar FC Zürich.

PSV gaat door in de Europa League en vecht volgende week in Bodø alleen nog om de koppositie in poule. Dat zou een ronde schelen al is het daarvoor afhankelijk van Arsenal. Het maakte het feest in Eindhoven er niet minder om.