Het licht gaat uit bij Kasteel Dussen: 'Best wel sneu voor bruidsparen'

28 oktober 2022 om 13:59 • Aangepast 8 november 2022 om 14:12
nl
Bij het historische kasteel Dussen, de middeleeuwse toren van Woudrichem en de vele molens in de regio Altena gaat het licht uit. De gemeente Altena wil zo op energiekosten besparen. "De verlichting gaat voortaan 's avonds na negen uur uit", laat een woordvoerder weten. Voor de energiecrisis baadden 's avonds en 's nachts nog zo'n 25 monumenten in een zee van licht.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Aanleiding voor het besluit zijn de torenhoge energieprijzen. "Door het licht uit te doen denken we 10.000 tot 30.000 euro te besparen. Hoeveel precies hangt ook af van de energieprijs."

"Het sprookje is in één keer donker."

Kasteel Dussen is een van de monumenten waar licht uitgaat. Kasteelvrouwe Ageeth van Herpen begrijpt dat er energie bespaard moet worden, maar vindt het ook wel een beetje jammer.

"Op het kasteel vinden nogal wat trouwpartijen plaats. Voor de bruidsparen is het best wel sneu als het feest afgelopen is en ze moeten vertrekken bij een verduisterd kasteel. Het sprookje is in één keer donker."

Ook bij openbare gebouwen gaat het licht voortaan vroeg uit en de gemeente legt ook beperkingen op aan kerstverlichting boven een winkelstraat. "Dat is deze winter toegestaan van 15 november tot 15 januari 2023", laat de gemeente weten. "Deze verlichting mag in deze periode ook na negen uur blijven branden." Het is voor het eerst dat de gemeente Altena een periode aangeeft waarin sfeerverlichting mag branden.

"Kerstversiering is deze winter toegestaan van 15 november tot 15 januari 2023."

Zaterdag, tijdens de Nacht van de Nacht, start de gemeente met het omzetten van de tijdschakelaar bij de monumenten. De Nacht van de Nacht is een initiatief van de provinciale milieufederaties. Een aantal gemeentes en bedrijven doven dan hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!